Grillowane szaszłyki z łososia i ananasa

  • 70 minut
  • 11 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 60 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • filet z łososia około 300g
  • ananas około 6 plastrów (może być z puszki)
  • musztarda (użyłam Kcyńskiej) 1 duża łyżka
  • płynny miód 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • harissa 1 mała łyżeczka
  • czosnek 1 ząbek
  • suszona papryczka chili roztarta w moździerzu (opcjonalnie) 1 mała
  • ocet ryżowy (lub inny) 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
To dziwne, ale kiedyś nie lubiłam łososia. Jedynymi rybami, które byłam w stanie zjeść były dorsz i sandacz. Coś mi się jednak przestawiło i od jakiegoś czasu nie mam problemu z żadnymi rybami. Łosoś jest dostępny, nie trzeba go szukać godzinami po sklepach – zatem zaczęłam też częściej stosować go w swojej kuchni. Często robię go z pary, choć do niedawna ryba z pary wydawała mi się niezjadliwa… jakże się myliłam! Raz spróbowałam i porzuciłam klasyczne smażenie! Tym razem łososia wraz z ananasem usmażyłam na patelni grillowej. Do tego upiekłam z odrobiną masła cienkie talarki ziemniaków. Razem stworzyło to naprawdę pyszny obiad! Oczywiście siła tkwi w glazurze w której marynowałam łososia. Na 4 szaszłyki użyłam około 300g łososia (ważony ze skórą).
  1. Z łososia odcinamy skórę i kroimy go na kawałki  (około 2 cm).
  2. W miseczce mieszamy ze sobą składniki glazury: musztardę, miód, oliwę, harissę, zmiażdżony czosnek, papryczkę, ocet, sól i pieprz.
  3. Mieszamy glazurę z łososiem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.
  4. Plastry ananasa kroimy na 4 części. Łososia i ananasa nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków. Smażymy na patelni grillowej.

Smacznego!

szasz-C5-82yk-2Bz-2B-C5-82ososia-2Bi-2Bananasa

Brak komentarzy

Odpowiedz