Warzywne biryani

  • 60 minut
  • 23 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 45 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • ryż basmati 200g
  • marchewka 1 mała
  • ziemniak 1 średni
  • czerwona cebula 1 średnia
  • papryka czerwona 1/2 małej sztuki
  • zielona paprka 1/2 małej sztuki
  • ostra papryczka 1/2 małej sztuki
  • zielona fasolka szparagowa garść
  • mrożony groszek 1 garść
  • kalafior garść
  • orzechy nerkowce garść
  • rodzynki garść
  • passata pomidorowa 1 szklanka
  • jogurt naturalny 1/2 szklanki
  • płynny miód (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • kmin rzymski 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • mieszanka przypraw Bombay Biryani Masala do smaku
  • natka pietruszki lub świeża kolendra do posypania
  • olej do smażenia
  • masło do zapiekania
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Biryani – czyli trochę orientu w zimowej kuchni. Według Wikipedii: Biriani lub biryani – to klasyczne danie kuchni indyjskiej, a ściślej mówiąc tzw. kuchni mogolskiej, typowej zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā oznaczającego „pieczony”. Zasadniczo polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw. W zależności od regionu lub miasta wytworzyły się różne style przyrządzania. Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia tej potrawy – bodźcem był prezent, który dostałam jakiś czas temu – specjalna mieszanka przypraw do biryani. Zanim wzięłam się do roboty, obejrzałam kilka filmików i przeczytałam kilka zagranicznych stron i finalnie zrobiłam własną wersję.

  1. Ryż przygotowujemy według wytycznych na opakowaniu. Gdy będzie gotowy odkładamy na bok.
  2. W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnie, wlewamy trochę oleju i wrzucamy ziarna kuminu. Dorzucamy cebulę i nerkowce. Smażymy około 2 lub 3 minut.
  3. Następnie dodajemy resztę warzyw oraz rodzynki i dalej smażymy kilka minut.
  4. Dolewamy zagęszczony sok pomidorowy i dusimy warzywa często mieszając do momentu aż wszystkie zmiękną. W razie gdyby zabrakło sosu (zredukował się podczas gotowania) można dodać jeszcze trochę zagęszczonego soku pomidorowego lub dolewać co jakiś czas przegotowaną wodę.
  5. Gdy warzywa zmiękną doprawiamy kurkumą, solą, mieszanką przypraw Bomaby Biryani Masala lub ewentualnie dosładzamy całość odrobiną miodu. Dodajemy też jogurt naturalny oraz natkę pietruszki lub świeżą kolendrę.
  6. W naczyniu do zapiekania umieszczamy połowę ryżu, na wierzch kładziemy warzywa z sosem i przykrywamy całość pozostałym  ryżem. Na wierzchu układamy odrobinę masła i posypujemy natką pietruszki (u mnie suszona). Zapiekamy około 10/15 min w temperaturze 180 stopni. Najlepiej robić to w naczyniu z pokrywką – jeśli takiego nie mamy można przykryć folią aluminiową.
  7. Po wyciągnięciu z piekarnika na wierzch można dodać jeszcze trochę jogurtu naturalnego.
biryani

 

Brak komentarzy

Odpowiedz