Składniki
- ryż basmati 200g
- marchewka 1 mała
- ziemniak 1 średni
- czerwona cebula 1 średnia
- papryka czerwona 1/2 małej sztuki
- zielona paprka 1/2 małej sztuki
- ostra papryczka 1/2 małej sztuki
- zielona fasolka szparagowa garść
- mrożony groszek 1 garść
- kalafior garść
- orzechy nerkowce garść
- rodzynki garść
- passata pomidorowa 1 szklanka
- jogurt naturalny 1/2 szklanki
- płynny miód (opcjonalnie) 1 łyżeczka
- kmin rzymski 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- mieszanka przypraw Bombay Biryani Masala do smaku
- natka pietruszki lub świeża kolendra do posypania
- olej do smażenia
- masło do zapiekania
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Biryani – czyli trochę orientu w zimowej kuchni. Według Wikipedii: Biriani lub biryani – to klasyczne danie kuchni indyjskiej, a ściślej mówiąc tzw. kuchni mogolskiej, typowej zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā oznaczającego „pieczony”. Zasadniczo polega na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw. W zależności od regionu lub miasta wytworzyły się różne style przyrządzania. Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia tej potrawy – bodźcem był prezent, który dostałam jakiś czas temu – specjalna mieszanka przypraw do biryani. Zanim wzięłam się do roboty, obejrzałam kilka filmików i przeczytałam kilka zagranicznych stron i finalnie zrobiłam własną wersję.
- Ryż przygotowujemy według wytycznych na opakowaniu. Gdy będzie gotowy odkładamy na bok.
- W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnie, wlewamy trochę oleju i wrzucamy ziarna kuminu. Dorzucamy cebulę i nerkowce. Smażymy około 2 lub 3 minut.
- Następnie dodajemy resztę warzyw oraz rodzynki i dalej smażymy kilka minut.
- Dolewamy zagęszczony sok pomidorowy i dusimy warzywa często mieszając do momentu aż wszystkie zmiękną. W razie gdyby zabrakło sosu (zredukował się podczas gotowania) można dodać jeszcze trochę zagęszczonego soku pomidorowego lub dolewać co jakiś czas przegotowaną wodę.
- Gdy warzywa zmiękną doprawiamy kurkumą, solą, mieszanką przypraw Bomaby Biryani Masala lub ewentualnie dosładzamy całość odrobiną miodu. Dodajemy też jogurt naturalny oraz natkę pietruszki lub świeżą kolendrę.
- W naczyniu do zapiekania umieszczamy połowę ryżu, na wierzch kładziemy warzywa z sosem i przykrywamy całość pozostałym ryżem. Na wierzchu układamy odrobinę masła i posypujemy natką pietruszki (u mnie suszona). Zapiekamy około 10/15 min w temperaturze 180 stopni. Najlepiej robić to w naczyniu z pokrywką – jeśli takiego nie mamy można przykryć folią aluminiową.
- Po wyciągnięciu z piekarnika na wierzch można dodać jeszcze trochę jogurtu naturalnego.
Brak komentarzy