wieniec drożdzowy nowyyy

Drożdżowy wieniec makowy

  • 115 minut
  • 7 składników
67%
  • Nakryć 8
  • Przygotowanie 80 min
  • Gotowanie 35 min

Składniki

  • mąka pszenna 300g
  • cukier 100g
  • gotowa masa makowa około 300g lub więcej
  • drożdże 25g
  • ciepłe mleko 125ml
  • masło 25g
  • jajko 1 sztuka

Święta już się skończyły, ale to moim zdaniem zupełnie nie przeszkadza w tym, aby na blogu pojawił się przepis na drożdżowy wieniec z makiem. W końcu za rok znowu Święta :) A może komuś z Was zachce się go wcześniej niż za rok. To bardzo łatwy, a do tego efektowny wypiek. Długo zachowuje świeżość i nie wysycha. Użyłam gotowej masy makowej, co dodatkowo ułatwia i przyspiesza jego przygotowanie.

  1. Drożdże kruszymy, wrzucamy do kubka. Dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby  wyrosło.
  2. Gdy drożdże podrosną mieszamy je z przesianą mąką, cukrem, roztopionym masłem, jajkiem i ciepłym mlekiem. Przez kilka minut dokładnie wyrabiamy ciasto. Musi odchodzić od brzegów naczynia i od rąk.
  3. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt. Na całej jego powierzchni rozsmarowujemy masę makową. Zwijamy w rulon (dłuższy bok). Następnie przecinamy rulon wzdłuż na dwie części, które potem przeplatamy i tworzymy wieniec. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy  około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
  5. Gdy ostygnie można polukrować.

Komentarzy: 2

Odpowiedz