Składniki
- mąka pszenna 300g
- cukier 100g
- gotowa masa makowa około 300g lub więcej
- drożdże 25g
- ciepłe mleko 125ml
- masło 25g
- jajko 1 sztuka
Święta już się skończyły, ale to moim zdaniem zupełnie nie przeszkadza w tym, aby na blogu pojawił się przepis na drożdżowy wieniec z makiem. W końcu za rok znowu Święta :) A może komuś z Was zachce się go wcześniej niż za rok. To bardzo łatwy, a do tego efektowny wypiek. Długo zachowuje świeżość i nie wysycha. Użyłam gotowej masy makowej, co dodatkowo ułatwia i przyspiesza jego przygotowanie.
- Drożdże kruszymy, wrzucamy do kubka. Dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby wyrosło.
- Gdy drożdże podrosną mieszamy je z przesianą mąką, cukrem, roztopionym masłem, jajkiem i ciepłym mlekiem. Przez kilka minut dokładnie wyrabiamy ciasto. Musi odchodzić od brzegów naczynia i od rąk.
- Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokąt. Na całej jego powierzchni rozsmarowujemy masę makową. Zwijamy w rulon (dłuższy bok). Następnie przecinamy rulon wzdłuż na dwie części, które potem przeplatamy i tworzymy wieniec. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Gdy ostygnie można polukrować.
Omniom mniom mniom a miałam się odchudzać od nowego roku a tu takie smakołyki:)
Nie upiekłam na święta a teraz żałuję. Pozdrawiam:))