Składniki
- mąka pszenna 450g
- sól 1 łyżeczka + do przyprawienia
- drożdze instant 7g (jedno opakowanie)
- oliwa 2 łyżki
- ciepłe mleko 250ml
- kapusta kiszona 300g
- cebula 1 duża
- pieczarki 3 garście
- czosnek 3 ząbki
- przecier pomidorowy 1 łyżka
- pieprz do smaku
- cukier szczypta do smaku
- kminek do smaku + do posypania
- mak do posypania
- jajko do smarowania
Te pierogi są świetnym dodatkiem do barszczu np. wigilijnego. Można również śmiało robić je bez okazji i kombinować z ulubionym farszem. Ostatni raz robiłam je w zeszłym roku na Wigilię. Postanowiłam przypomnieć sobie ten przepis. Myślę, że w tym roku również znajdą się na naszym świątecznym stole. Są również bardzo fajne jako przegryzka do pracy; na zimno.
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około godziny).
- W czasie gdy ciasto rośnie robimy farsz. Kapustę kiszoną siekamy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (około 1,5 szklanki). Gotujemy na małym ogniu.
- W tym samym czasie pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek smażymy na oliwie. Dodajemy posiekane drobno pieczarki. Smażymy aż woda z pieczarek odparuje.
- Gotowe pieczarki łączymy z kapustą i jeszcze chwilę gotujemy aż woda odparuje, a kapusta będzie miękka. Przyprawiamy.
- Ciasto jeszcze raz wyrabiamy. Wałkujemy i wycinamy koła. Nakładamy farsz i formujemy pierogi.
- Układamy je na blaszce z papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem lub kminkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Do czasu zrumienienia.
Brak komentarzy