Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami

  • 90 minut
  • 15 składników
100%
  • Nakryć około 20 sztuk
  • Przygotowanie 60 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • mąka pszenna 450g
  • sól 1 łyżeczka + do przyprawienia
  • drożdze instant 7g (jedno opakowanie)
  • oliwa 2 łyżki
  • ciepłe mleko 250ml
  • kapusta kiszona 300g
  • cebula 1 duża
  • pieczarki 3 garście
  • czosnek 3 ząbki
  • przecier pomidorowy 1 łyżka
  • pieprz do smaku
  • cukier szczypta do smaku
  • kminek do smaku + do posypania
  • mak do posypania
  • jajko do smarowania
Te pierogi są świetnym dodatkiem do barszczu np. wigilijnego. Można również śmiało robić je bez okazji i kombinować z ulubionym farszem. Ostatni raz robiłam je w zeszłym roku na Wigilię. Postanowiłam przypomnieć sobie ten przepis. Myślę, że w tym roku również znajdą się na naszym świątecznym stole. Są również bardzo fajne jako przegryzka do pracy; na zimno.

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wmieszać drożdże (ze świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Zrobić w środku dołek, wlać mleko i oliwę. Wyrobić ciasto, aż będzie miękkie i gładkie; uformować w kulę, naoliwić, umieścić w naczyniu, przykryć ręczniczkiem. Pozostawić do podwojenia objętości (około godziny).
  2. W czasie gdy ciasto rośnie robimy farsz. Kapustę kiszoną siekamy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (około 1,5 szklanki). Gotujemy na małym ogniu.
  3. W tym samym czasie pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek smażymy na oliwie. Dodajemy posiekane drobno pieczarki. Smażymy aż woda z pieczarek odparuje.
  4. Gotowe pieczarki łączymy z kapustą i jeszcze chwilę gotujemy aż woda odparuje, a kapusta będzie miękka. Przyprawiamy.
  5. Ciasto jeszcze raz wyrabiamy. Wałkujemy i wycinamy koła. Nakładamy farsz i formujemy pierogi.
  6. Układamy je na blaszce z papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem lub kminkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Do czasu zrumienienia.

 

pierogi drożdżowe nowe

Brak komentarzy

Odpowiedz