Racuchy drożdżowe

  • 50 minut
  • 7 składników
83%
  • Nakryć około 30 sztuk
  • Przygotowanie 40 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • mąka pszenna 500 g
  • drożdże instatnt 16 g (dwa opakowania)
  • cukier 1 łyżka
  • sól szczypta
  • jajko 1 sztuka
  • letnie mleko 1 i 1/2 szklanki
  • olej do smażenia

Mam dziś dla Was klasyczne, lubiane chyba przez wszystkich racuchy drożdżowe niczym od babci. Racuchy wychodzą zawsze, są proste w przygotowaniu. Trzeba jedynie zmieszać wszystkie składniki i poczekać, aż ciasto podwoi swoją objętość. Potem smażymy, odsączamy na papierowym ręczniku i zjadamy. Najlepsze są oczywiście zaraz po usmażeniu. Z upływem czasu drętwieją, ale można je odświeżyć podgrzewając je chwilę np. w piekarniku.


  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj też drożdże, cukier, jajko i ciepłe mleko. Wymieszaj wszystko. Ciasto będzie mocno klejące. Takie ma być. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
  2. Przygotuj kubek z gorąca wodą. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Na niewielkim ogniu smaż racuchy. Nabieraj ciasto łyżką wcześniej umoczoną w kubku gorącej wody. Zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta do łyżki. Podawaj z ulubionymi dodatkami – cukrem pudrem, konfiturą, miodem, jogurtem lub golden syropem lub syropem klonowym.
  3. Smacznego!

racuchy drożdżowe

Jeden komentarz

Odpowiedz