Składniki
- mąka pszenna 500 g
- drożdże instatnt 16 g (dwa opakowania)
- cukier 1 łyżka
- sól szczypta
- jajko 1 sztuka
- letnie mleko 1 i 1/2 szklanki
- olej do smażenia
Mam dziś dla Was klasyczne, lubiane chyba przez wszystkich racuchy drożdżowe niczym od babci. Racuchy wychodzą zawsze, są proste w przygotowaniu. Trzeba jedynie zmieszać wszystkie składniki i poczekać, aż ciasto podwoi swoją objętość. Potem smażymy, odsączamy na papierowym ręczniku i zjadamy. Najlepsze są oczywiście zaraz po usmażeniu. Z upływem czasu drętwieją, ale można je odświeżyć podgrzewając je chwilę np. w piekarniku.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Dodaj też drożdże, cukier, jajko i ciepłe mleko. Wymieszaj wszystko. Ciasto będzie mocno klejące. Takie ma być. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
- Przygotuj kubek z gorąca wodą. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Na niewielkim ogniu smaż racuchy. Nabieraj ciasto łyżką wcześniej umoczoną w kubku gorącej wody. Zapobiegnie to przyklejaniu się ciasta do łyżki. Podawaj z ulubionymi dodatkami – cukrem pudrem, konfiturą, miodem, jogurtem lub golden syropem lub syropem klonowym.
- Smacznego!
A to danie na dzisiaj dla nas, w sam raz na piątek. Bardzo fajne przepisy. Częściej będę korzystać.