Tarta z brokułami, kukurydzą i musztardą francuską

  • 75 minut
  • 13 składników
100%
  • Nakryć 8
  • Przygotowanie 50 min
  • Gotowanie 25 min

Składniki

  • mąka pszenna 250 g
  • zimne masło 150 g
  • jajka 4 sztuki
  • sól 1 łyżeczka
  • mleko 1 łyżka
  • brokuł 1/2 średniego
  • kukurydza około 150 g
  • śmietana 30% 200g
  • serek śmietankowy 150g
  • czosnek 1 ząbek
  • musztarda francuska 1 łyżka
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • mozzarella około 70g

Uwielbiam tę tartę! Ma fantastyczny smak – wszystko dzięki dodatkowi francuskiej musztardy. Jest równie pyszna na gorąco i na zimno. Dlatego świetnie sprawdzi się jako część lunchboxa. Zupełnie nie wiem, dlaczego robię ją tak rzadko. Kruche ciasto nie jest wcale trudne do przygotowania. Wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad.


  1. Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do przesianej mąki dodaj pokrojone masło i sól. Rozetrzyj szybko ciasto tak jak na kruszonkę. Najlepiej użyć do tego mieszadła do kruchego ciasta. Następnie dodaj jedno jajko oraz łyżkę mleka i szybko zagnieć ciasto. Wyłóż ciastem formę do tarty, również jej boki i wstaw ją do lodówki na około 20 minut. Ciasto podziurkuj widelcem.
  2. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Formę z tartą przykryj papierem do pieczenia i wyłóż obciążeniem (może być np. groch). Piecz około 15 minut. Po tym czasie usuń papier i obciążenie i piecz kolejne 15 minut. Wyciągnij ciasto z piekarnika.
  3. Brokuła ugotuj na parze lub w wodzie, a kukurydzę odsącz.
  4. W misce zmiksuj 3 jajka, serek śmietankowy, śmietankę 30%. Dodaj zmiażdżony czosnek, musztardę, sos sojowy i startą mozzarellę. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Na podpieczonym spodzie wyłóż ugotowanego brokuła i kukurydzę. Zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut, aż masa jajeczna będzie ścięta.
  6. Smacznego!

tarta

Inspiracja

Brak komentarzy

Odpowiedz