Składniki
- mąka pszenna 250 g
- zimne masło 150 g
- jajka 4 sztuki
- sól 1 łyżeczka
- mleko 1 łyżka
- brokuł 1/2 średniego
- kukurydza około 150 g
- śmietana 30% 200g
- serek śmietankowy 150g
- czosnek 1 ząbek
- musztarda francuska 1 łyżka
- sos sojowy 1 łyżeczka
- mozzarella około 70g
Uwielbiam tę tartę! Ma fantastyczny smak – wszystko dzięki dodatkowi francuskiej musztardy. Jest równie pyszna na gorąco i na zimno. Dlatego świetnie sprawdzi się jako część lunchboxa. Zupełnie nie wiem, dlaczego robię ją tak rzadko. Kruche ciasto nie jest wcale trudne do przygotowania. Wystarczy trzymać się kilku podstawowych zasad.
- Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Do przesianej mąki dodaj pokrojone masło i sól. Rozetrzyj szybko ciasto tak jak na kruszonkę. Najlepiej użyć do tego mieszadła do kruchego ciasta. Następnie dodaj jedno jajko oraz łyżkę mleka i szybko zagnieć ciasto. Wyłóż ciastem formę do tarty, również jej boki i wstaw ją do lodówki na około 20 minut. Ciasto podziurkuj widelcem.
- Piekarnik nagrzej do 180 °C. Formę z tartą przykryj papierem do pieczenia i wyłóż obciążeniem (może być np. groch). Piecz około 15 minut. Po tym czasie usuń papier i obciążenie i piecz kolejne 15 minut. Wyciągnij ciasto z piekarnika.
- Brokuła ugotuj na parze lub w wodzie, a kukurydzę odsącz.
- W misce zmiksuj 3 jajka, serek śmietankowy, śmietankę 30%. Dodaj zmiażdżony czosnek, musztardę, sos sojowy i startą mozzarellę. Dopraw solą i pieprzem.
- Na podpieczonym spodzie wyłóż ugotowanego brokuła i kukurydzę. Zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut, aż masa jajeczna będzie ścięta.
- Smacznego!
Brak komentarzy