Pasta awokado z jajkiem

  • 15 minut
  • 6 składników
67%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • jajko 1 sztuka
  • awokado (miękkie, dojrzałe) 1/2 sztuki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • jogurt naturalny 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Odkąd jestem na diecie na stałe zamieszkało z nami awokado. Nie jest może małokaloryczne, ale jest za to bombą witaminową zawierającą korzystne tłuszcze i składniki wspomagające odchudzanie. Ponoć Aztekowie nazywali ten owoc „masłem Bogów”. Niestety w naszej szerokości geograficznej nie mamy zbyt dużego wyboru w odmianach. Można jednak bez większego problemu kupić awokado Hass, które ma ciemną skórkę i jest nieco mniejsze od klasycznego zielonego. Oczywiście zanim zaczniecie cokolwiek z niego przygotowywać to dajcie mu dojrzeć. Najlepsze awokado to te o konsystencji masła. Jeśli jest twardawe, to zostawcie je na kilka dni w temperaturze pokojowej. Dojdzie. Aby nie zrobiło się ciemne i miało apetyczny zielony kolor skropcie je cytryną lub limonką.

  1. Jajko ugotować na twardo i ostudzić.
  2. Awokado przekroić na pół. Wydrążyć połowę, rozgnieść widelcem i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
  3. Dodać posiekane jajko, łyżeczkę jogurtu i doprawić pieprzem i solą. Podawać na chlebie.

 

pasta

 

komentarze 3

  1. Muszę spróbować wg tego przepisu, bo kilka razy robiłam z czosnkiem, było przesmaczne, ale posmak czosnku męczył mnie pół dnia.

Odpowiedz