kopytka

Kopytka z kaszy jaglanej

  • 40 minut
  • 4 składników
80%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 35 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • kasza jaglana 1/2 szklanki
  • ziemniaki 1/2 kg
  • skrobia ziemniaczana około 1 szklanki + do podsypywania
  • sól 1 łyżeczka

Jaglanka ciągle modna, a przede wszystkim zdrowa. Okazuje się, ze można z niej zrobić prawie wszystko. Tym razem proponuję Wam kopytka z kaszy jaglanej, ale już po głowie chodzą mi naleśniki. Są doskonałe dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej.

Z kopytkami jest jeden problem – trudno (mi osobiście) za pierwszym razem trafić w idealną konsystencję. Dlatego też, zanim zacznę gotować kopytka robię próbę. W małym garnku gotuję odrobinę wody i gotuję jedno kopytko, aby sprawdzić jego konsystencję. Wówczas w  zależności od potrzeby dodaję trochę skrobi. Próby wykonuję do skutku aż uzyskam idealne kopytko.

Jeśli chodzi o kaszę – nigdy jej nie płuczę, ani nie prażę. Nie mam takiej potrzeby. Jej goryczka nam zupełnie nie przeszkadza. Jeśli jednak chcecie możecie wykonać te wszystkie rytuały przed przystąpieniem do gotowania kaszy.


  1. Ugotuj kaszę jaglaną w jednej szklance wody.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i również ugotuj.
  3. Kaszę oraz ziemniaki ostudź. Następnie przepuść ziemniaki przez praskę lub dokładnie ugnieć – tak jak na puree.
  4. Kaszę zmiksuj ręcznym blenderem – nie musi być dokładnie.
  5. Połącz kaszę z ziemniakami, dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i skrobię ziemniaczaną.
  6. Zagnieć ciasto. Z ciasta formuj wałeczki, podsypuj mąką i odcinaj ukośnie kopytka.
  7. Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Podawaj na słodko lub wytrawnie z ulubionymi dodatkami.

 

kopytka

Komentarzy: 2

  1. muszą być pyszne. od dawna chodzą mi takie po głowie;))
    tylko pytanie czy z tą skrobią nie wychodzą bardziej jak śląskie?

Odpowiedz