placki gryczano jezynowe nowe

Placki gryczano – jeżynowe

  • 20 minut
  • 7 składników
100%
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • mąka gryczana 1 szklanka
  • mąka ziemniaczna 1 łyżeczka
  • mleko 1 szklanka
  • jajko 1 sztuka
  • oliwa 1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • konfitura jeżynowa 3 łyżki + do podania
Zaczęłam kolekcjonować różne mąki. Na półce w kuchni swoje miejsce znalazła m. in. mąka gryczana. Świetna do naleśników i jak się okazuje również do placków. Placki z tej mąki są bezglutenowe i  powstały spontanicznie z lenistwa czyt. nie chciało mi się iść po nic do sklepu, poza tym padał deszcz ;) Przepis banalny. Jako dodatku użyłam konfitury jeżynowej – Wy możecie użyć takiej jaką akurat macie pod ręką lub lubicie. Z podanej ilości składników wychodzi około 15-20 niewielkich placków. Najlepsze są oczywiście na ciepło.Ten przepis początkowo był przepisem na gofry, ale jak się okazało – gofry z tego ciasta nie wychodzą – a placki owszem ;)

 

  1. Wszystkie składniki (łącznie z 3 łyżkami konfitury) wymieszać w misce za pomocą rózgi. Odstawić na około 10 minut.
  2. Po tym czasie rozgrzać teflonową nieprzywierającą patelnię. Można dodać minimalną ilość oliwy.
  3. Nakładać ciasto łyżką i smażyć z dwóch stron cienkie placki.

 

placki

Komentarzy: 3

Odpowiedz