Składniki
- bulion warzywny około 1,5 litra
- zielona soczewica 150 g
- świeży szpinak 300 g
- ziemniak 1 średni
- cebula 1 średnia
- marchewka 1 średnia
- pietruszka 1 średnia
- por kawałek średniego
- seler kawałek średniego
- czosnek 4 ząbki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- czosnek granulowany (opcjonalnie) do smaku
- gałka muszkatołowa do smaku
- jogurt do zabielenia (opcjonalnie) 2 łyżki
- oliwa do smażenia odrobina
Na ten krem czaiłam się od dłuższego czasu i zupełnie nie wiem dlaczego tak zwlekałam. Jest zdrowy i pyszny (o ile rzecz jasna lubicie szpinak). Z dzieciństwa pamiętam, że moja babcia robiła genialną zupę szpinakową. Nigdy nie udało mi się odtworzyć tego smaku. Postanowiłam więc zacząć swoją historię. Z racji tego, ze się odchudzam nie dodałam do zupy śmietany. Jeśli jednak chcecie ją zabielić, to śmiało. Świetnie smakuje z dodatkiem grzanek!
- W garnku o grubym dnie przesmażamy na oliwie pokrojonego ziemniaka, cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera i pora.
- Po kilku minutach zalewamy wszystko bulionem. Wsypujemy soczewicę, czosnek i gotujemy całość około 30-40 minut aż zmięknie.
- Jeśli jest taka potrzeba można dodać jeszcze trochę bulionu. Po tym czasie dodajemy szpinak. Gotujemy jeszcze kilka minut i miksujemy zupę na krem.
- Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie czosnkiem granulowanym. Jeśli lubicie możecie zupę zabielić jogurtem. Podajemy z grzankami (u mnie czosnkowe).
Uwielbiam szpinak! Co by było ze szpinakiem biorę! Obowiązkowo u mnie dorzucam dużo do niego czosnku :) W takim kremie chętnie moją łyżkę bym zanurzyła ;)
kolejna cudna zupa krem :)