Krem ze szpinaku i zielonej soczewicy

  • 50 minut
  • 18 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 40 min
  • Course

Składniki

  • bulion warzywny około 1,5 litra
  • zielona soczewica 150 g
  • świeży szpinak 300 g
  • ziemniak 1 średni
  • cebula 1 średnia
  • marchewka 1 średnia
  • pietruszka 1 średnia
  • por kawałek średniego
  • seler kawałek średniego
  • czosnek 4 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek granulowany (opcjonalnie) do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • jogurt do zabielenia (opcjonalnie) 2 łyżki
  • oliwa do smażenia odrobina
Na ten krem czaiłam się od dłuższego czasu i zupełnie nie wiem dlaczego tak zwlekałam. Jest zdrowy i pyszny (o ile rzecz jasna lubicie szpinak). Z dzieciństwa pamiętam, że moja babcia robiła genialną zupę szpinakową. Nigdy nie udało mi się odtworzyć tego smaku. Postanowiłam więc zacząć swoją historię. Z racji tego, ze się odchudzam nie dodałam do zupy śmietany. Jeśli jednak chcecie ją zabielić, to śmiało. Świetnie smakuje z dodatkiem grzanek!

  1. W garnku o grubym dnie przesmażamy na oliwie pokrojonego ziemniaka, cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera i pora.
  2. Po kilku minutach zalewamy wszystko bulionem. Wsypujemy soczewicę, czosnek i gotujemy całość około 30-40 minut aż zmięknie.
  3. Jeśli jest taka potrzeba można dodać jeszcze trochę bulionu.  Po tym czasie dodajemy szpinak. Gotujemy jeszcze kilka minut i miksujemy zupę na krem.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie czosnkiem granulowanym. Jeśli lubicie możecie zupę zabielić jogurtem. Podajemy z grzankami (u mnie czosnkowe).

 

krem-2Bze-2Bszpinaku

komentarze 2

  1. Uwielbiam szpinak! Co by było ze szpinakiem biorę! Obowiązkowo u mnie dorzucam dużo do niego czosnku :) W takim kremie chętnie moją łyżkę bym zanurzyła ;)

Odpowiedz