Składniki
- mąka gryczana 1 szklanka
- mąka ziemniaczna 1 łyżeczka
- mleko 1 szklanka
- jajko 1 sztuka
- oliwa 1 łyżeczka
- cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- konfitura jeżynowa 3 łyżki + do podania
Zaczęłam kolekcjonować różne mąki. Na półce w kuchni swoje miejsce znalazła m. in. mąka gryczana. Świetna do naleśników i jak się okazuje również do placków. Placki z tej mąki są bezglutenowe i powstały spontanicznie z lenistwa czyt. nie chciało mi się iść po nic do sklepu, poza tym padał deszcz ;) Przepis banalny. Jako dodatku użyłam konfitury jeżynowej – Wy możecie użyć takiej jaką akurat macie pod ręką lub lubicie. Z podanej ilości składników wychodzi około 15-20 niewielkich placków. Najlepsze są oczywiście na ciepło.Ten przepis początkowo był przepisem na gofry, ale jak się okazało – gofry z tego ciasta nie wychodzą – a placki owszem ;)
- Wszystkie składniki (łącznie z 3 łyżkami konfitury) wymieszać w misce za pomocą rózgi. Odstawić na około 10 minut.
- Po tym czasie rozgrzać teflonową nieprzywierającą patelnię. Można dodać minimalną ilość oliwy.
- Nakładać ciasto łyżką i smażyć z dwóch stron cienkie placki.

pyszności :D mam nawet dżem, a i miodku dorzucę :D
Ale cudowne, wszelkie placki uwielbiam, dziś na obiad były u mnie ziemniaczane, a i tak mam jeszcze apetyt na Twoje :-)
pysznie wyglądają:)