Pieczona fasola BBQ

  • 50 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • czerwona cebula 1 duża
  • marchewka 1 duża
  • fasola czerwona 1 puszka wraz z zalewą
  • fasola biała 1 puszka wraz zalewą
  • pomidory krojone 1 puszka
  • czosnek 2 ząbki
  • sos BBQ około 1/2 szklanki (może być więcej)
  • rozmaryn 1/2 łyżeczki
  • papryka wędzona (słodka lub ostra) około 1 łyżeczki
  • olej do smazenia
  • sól i pieprz do smaku
  • suszona kolendra 1 łyżeczka

Póki wciąż mamy mrozy, warto dogrzewać się za pomocą jedzenia. Jednogarnkowce, to moje ulubione dania w taką pogodę, a pieczona fasola BBQ już w ogóle jest najlepsza! U mnie podana z ciemnym ryżem. Na wierzch  kleks z jogurtu greckiego i suszona kolendra. Świeża oczywiście będzie lepsza. Siarczysty mróz jednak skutecznie zatrzymał mnie w domu i korzystałam z tego co miałam pod ręką. Z lenistwa i braku składników użyłam również gotowego sosu BBQ. Niebawem jednak pokażę Wam jak zrobić swój własny domowy.


  1. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Nie musi być zbyt drobna. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. W głębokiej patelni rozgrzej olej i smaż na wolnym ogniu cebulę wraz z marchewką, aż marchewka zmięknie. Potrwa to kilka minut.
  2. Gdy marchewka zmięknie, dodaj na patelnie czosnek pokrojony w plasterki i przesmaż jeszcze chwilę uważając, aby się nie przypalił. Teraz dodaj krojone pomidory (możesz je wcześniej odrobinę zblendować, ale tak, aby gdzieniegdzie pozostały cząstki) oraz obie fasole wraz zalewą. Dodaj również sos BBQ oraz przyprawy. Gotuj jeszcze chwilę.
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 °C. Całe danie przełóż do piekarnika. Jeśli Twoja patelnia nie nadaje się do zapiekania, przełóż fasolę do naczynia żaroodpornego. Piecz około 20-40 minut. Wszystko zależy od piekarnika. Sos musi zgęstnieć i pięknie się zredukować.
  4. Podawaj z ryżem lub z pieczonymi batatami. Świetnie też smakuje z ciabattą. Dodaj na wierzch odrobinę jogurtu greckiego i najlepiej świeżą kolendrę. Smacznego!

fasola bbq

Jeden komentarz

Odpowiedz