Składniki
- czerwona soczewica 100 g
- bułka tarta 4 łyżki
- płatki owsiane 3 łyżki
- jajko 1 sztuka
- natka pietruszki lub szczypiorek garść
- garam masala lub curry 1 łyżeczka
- czosnek 2 ząbki
- słodka papryka 2 łyżeczki
- ostra papryka 1/2 łyżeczki
- czarnuszka (opcjonalnie) 1 łyżeczka
- liście laurowe 2 sztuki
- ziele angielskie 4 kulki
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Odświeżam przepis, który cieszy się ogromną popularnością na moim blogu. Kotlety z czerwonej soczewicy to pomysł na szybki i treściwy obiad. U mnie często zastępują klasyczne mielone z mięsa. Młode ziemniaki + mizeria to dla nich idealne towarzystwo. Świetnie sprawdzają się również jako przekąska na zimno, np. do pracy. Zapraszam.
- Soczewicę gotujemy do miękkości razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Trzeba uważać żeby nie wykipiała, warto też zbierać tworzącą się szumowinę. Rozgotowałam soczewicę i w związku z tym nie musiałam jej już blendować.
- Gdy soczewica będzie miękka odcedzamy ją bardzo dokładnie na sicie i pozbywamy się ziela angielskiego oraz liści laurowych. Studzimy chwilę.
- Następnie dodajemy przyprawy, płatki owsiane, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Jeśli masa jest zbyt mokra można dodać więcej bułki tartej. Z gotowej masy formujemy niewielkie kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
Fajny pomysł!
:) Polecam, bo to naprawdę bardzo szybkie, łatwe i do tego bardzo pyszne danie.
Pyszne z sosem czosnkowym do tego ryz i surowka-przepyszny zdrowy obiadek!mniam~!
Karolina,masz bardzo fajne przepisy a aj mam wielką ochotę na ich wypróbowanie,tylko nie wiem co to jest garam masala,mozesz coś mi przybliżyć,gdzie to kupić,,pozdrawiam
Dziękuję :) Garam masala to mieszanka przypraw. Można ją zrobić samemu, ale wygodniej kupić gotową. Ja kupuję w sklepach typu „kuchnie świata” lub w internecie. Więcej na temat garam masala: http://pl.wikipedia.org/wiki/Garam_masala
dzięki za odpowiedź,zaraz sprawdzę,pozdrawiam