Kotlety z czerwonej soczewicy

  • 25 minut
  • 15 składników
67%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • czerwona soczewica 100 g
  • bułka tarta 4 łyżki
  • płatki owsiane 3 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • natka pietruszki lub szczypiorek garść
  • garam masala lub curry 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • słodka papryka 2 łyżeczki
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • czarnuszka (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • liście laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie 4 kulki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Odświeżam przepis, który cieszy się ogromną popularnością na moim blogu. Kotlety z czerwonej soczewicy to pomysł na szybki i treściwy obiad. U mnie często zastępują klasyczne mielone z mięsa. Młode ziemniaki + mizeria to dla nich idealne towarzystwo. Świetnie sprawdzają się również jako przekąska na zimno, np. do pracy. Zapraszam.

  1. Soczewicę gotujemy do miękkości razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i solą. Trzeba uważać żeby nie wykipiała, warto też zbierać tworzącą się szumowinę. Rozgotowałam soczewicę i w związku z tym nie musiałam jej już blendować.
  2. Gdy soczewica będzie miękka odcedzamy ją bardzo dokładnie na sicie i pozbywamy się ziela angielskiego oraz liści laurowych. Studzimy chwilę.
  3. Następnie dodajemy przyprawy, płatki owsiane, przeciśnięty przez praskę czosnek i jajko. Jeśli masa jest zbyt mokra można dodać więcej bułki tartej. Z gotowej masy formujemy niewielkie kotlety. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.

kotlety tło brązowe

Like 10 Dislike 5

komentarzy 6

  1. Karolina,masz bardzo fajne przepisy a aj mam wielką ochotę na ich wypróbowanie,tylko nie wiem co to jest garam masala,mozesz coś mi przybliżyć,gdzie to kupić,,pozdrawiam

Odpowiedz