Słodka tarta dyniowa

  • 140 minut
  • 14 składników
100%
  • Nakryć 8
  • Przygotowanie 60 min
  • Gotowanie 80 min
  • Skill Level

Składniki

  • mąka pszenna 250g + 1 łyżka
  • zimne masło 125 g
  • jajka 2 + 1 żółtko
  • zimna woda odrobina
  • sól szczypta
  • ekstrakt/olejek waniliowy 1 łyżeczka
  • cukier puder pół szklanki + 2 łyżki
  • puree z dyni* 1 szklanka
  • płynny miód 1 łyżka
  • śmietana 30% 1/2 szklanki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • imbir 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • goździki 2

Sezon na dynie w pełni. W sklepach szaleństwo. Do wyboru, do koloru. Można robić wszystko. Zupy, zapiekanki, curry, ciasta, tarty i wiele, wiele innych. Pumpkin pie które dziś Wam proponuje jest słodkie i korzenne. Z bitą śmietaną poprawi humor każdemu!

  1. Zaczynamy od ciasta. Mąkę łączymy z pokrojonym w kostkę zimnym masłem, żółtkiem, odrobiną zimnej wody, solą, olejkiem waniliowym i cukrem pudrem. Na początek najlepiej posiekać wszystkie składniki nożem, następnie rozcierać w dłoniach jak kruszonkę. Na koniec szybko zagnieść ciasto. Gotowe wstawić do lodówki na około 30 minut.
  2. Schłodzone puree z dyni* łączymy (miksujemy) z cukrem pudrem, płynnym miodem, śmietaną 30%, łyżką mąki, jajkami i przyprawami. Goździki należy wcześniej utłuc w moździerzu. Nadzienie będzie dosyć lejące. Takie ma być.
  3. Kruche ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i umieszczamy w formie na tarę. Wyklejamy również boki formy. Ciasto nakłuwamy.
  4. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i obciążenie (specjalne kulki ceramiczne lub to co mamy pod ręką – najlepiej sprawdzi się sucha fasola lub groch).
  5. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
  6. Po tym czasie ściągamy papier i obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut.  Wyciągamy z piekarnika i chwilę studzimy.
  7. Na ciepły, ale nie gorący spód wylewamy nadzienie dyniowe. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Do czasu aż się zetnie oraz nieco przyrumieni.

* aby przygotować puree z dyni, należy dynie pozbyć pestek, pokroić ją w mniejsze kawałki i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni aż zmięknie (około 30-50 minut). Następnie ją studzimy i odcinamy skórki. Sam miąższ miksujemy na puree i odsączamy na sicie jeśli jest zbyt wodniste.

Smacznego!

tarta-2Bdyniowa

Jeden komentarz

  1. Wyszła idealna, rodzina zgodnie stwierdziła, że będzie to moje popisowe danie :D Cudowny przepis, martwiłam się konsystencją nadzienia, ale wyszło idealnie. Dziękuję, przepis jest idealny! :)

Odpowiedz