Składniki
- mąka pszenna 250g + 1 łyżka
- zimne masło 125 g
- jajka 2 + 1 żółtko
- zimna woda odrobina
- sól szczypta
- ekstrakt/olejek waniliowy 1 łyżeczka
- cukier puder pół szklanki + 2 łyżki
- puree z dyni* 1 szklanka
- płynny miód 1 łyżka
- śmietana 30% 1/2 szklanki
- cynamon 1 łyżeczka
- imbir 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- goździki 2
Sezon na dynie w pełni. W sklepach szaleństwo. Do wyboru, do koloru. Można robić wszystko. Zupy, zapiekanki, curry, ciasta, tarty i wiele, wiele innych. Pumpkin pie które dziś Wam proponuje jest słodkie i korzenne. Z bitą śmietaną poprawi humor każdemu!
- Zaczynamy od ciasta. Mąkę łączymy z pokrojonym w kostkę zimnym masłem, żółtkiem, odrobiną zimnej wody, solą, olejkiem waniliowym i cukrem pudrem. Na początek najlepiej posiekać wszystkie składniki nożem, następnie rozcierać w dłoniach jak kruszonkę. Na koniec szybko zagnieść ciasto. Gotowe wstawić do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone puree z dyni* łączymy (miksujemy) z cukrem pudrem, płynnym miodem, śmietaną 30%, łyżką mąki, jajkami i przyprawami. Goździki należy wcześniej utłuc w moździerzu. Nadzienie będzie dosyć lejące. Takie ma być.
- Kruche ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy i umieszczamy w formie na tarę. Wyklejamy również boki formy. Ciasto nakłuwamy.
- Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i obciążenie (specjalne kulki ceramiczne lub to co mamy pod ręką – najlepiej sprawdzi się sucha fasola lub groch).
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
- Po tym czasie ściągamy papier i obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut. Wyciągamy z piekarnika i chwilę studzimy.
- Na ciepły, ale nie gorący spód wylewamy nadzienie dyniowe. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Do czasu aż się zetnie oraz nieco przyrumieni.
* aby przygotować puree z dyni, należy dynie pozbyć pestek, pokroić ją w mniejsze kawałki i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni aż zmięknie (około 30-50 minut). Następnie ją studzimy i odcinamy skórki. Sam miąższ miksujemy na puree i odsączamy na sicie jeśli jest zbyt wodniste.
Smacznego!
Wyszła idealna, rodzina zgodnie stwierdziła, że będzie to moje popisowe danie :D Cudowny przepis, martwiłam się konsystencją nadzienia, ale wyszło idealnie. Dziękuję, przepis jest idealny! :)