Składniki
- mąka 100g
- drożdże instant 1 łyżeczka
- olej kokosowy lub smalec (ewentualnie miękkie masło) 10g
- ciepła woda 60ml
- sól do smaku
Zapraszam na włoską piadine. To nic innego jak pszenny placek z nadzieniem. Wszelkie skojarzenia z tortillą jak najbardziej wskazane. To bardzo proste i szybkie danie. Piadina pochodzi z północnych Włoch. Oryginalnie w jej składzie jest smalec. Ja jednak go nie używam w swojej kuchni, więc zamieniłam go na olej kokosowy, który ma taką samą konsystencję. Gotowy placek można posmarować dowolną salsą. U mnie padło na czerwone pesto. Do tego ulubione warzywa i obiad gotowy. Składniki na 2 placki o średnicy około 25 cm.
- Mąkę mieszamy z drożdżami oraz solą.
- Dodajemy olej kokosowy oraz ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypać trochę mąką.
- Przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek (1-2 mm).
- Tak przygotowane placki smażymy na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu przez około 2-3 minuty.
- Podajemy z dowolnym sosem i dodatkami.
Muszę tego spróbować, z duuuużą ilością warzyw.
Takkkk! Nie ma nic lepszego niż ubabrać się tym pysznym wypadającym farszem ;) Pozdrawiam!
Do tego zrobię farsz z czerwonej fasoli, kukurydzy, czerwonej papryki, cebuli i pomidorów… Do tego kurczak grillowany albo wołowina. Dzięki!
O! Super! U mnie dziś farsz podobny. Pomijam mięso i dorzucam sałatę :) Smacznego.