Piadina

  • 35 minut
  • 5 składników
83%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • mąka 100g
  • drożdże instant 1 łyżeczka
  • olej kokosowy lub smalec (ewentualnie miękkie masło) 10g
  • ciepła woda 60ml
  • sól do smaku
Zapraszam na włoską piadine. To nic innego jak pszenny placek z nadzieniem. Wszelkie skojarzenia z tortillą jak najbardziej wskazane. To bardzo proste i szybkie danie. Piadina pochodzi z północnych Włoch. Oryginalnie w jej składzie jest smalec. Ja jednak go nie używam w swojej kuchni, więc zamieniłam go na olej kokosowy, który ma taką samą konsystencję. Gotowy placek można posmarować dowolną salsą. U mnie padło na czerwone pesto. Do tego ulubione warzywa i obiad gotowy. Składniki na 2 placki o średnicy około 25 cm.

  1. Mąkę mieszamy z drożdżami oraz solą.
  2. Dodajemy olej kokosowy oraz ciepłą wodę. Zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby można podsypać trochę mąką.
  3. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na około 20-30 minut. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek (1-2 mm).
  4. Tak przygotowane placki smażymy na rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu przez około 2-3 minuty.
  5. Podajemy z dowolnym sosem i dodatkami.

komentarze 4

  1. Do tego zrobię farsz z czerwonej fasoli, kukurydzy, czerwonej papryki, cebuli i pomidorów… Do tego kurczak grillowany albo wołowina. Dzięki!

Odpowiedz