Ciastka „Anzac”

  • 30 minut
  • 7 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • płatki owsiane 85g
  • wiórki kokosowe 85g
  • mąka pszenna 100g
  • cukier puder 70g
  • płynny miód lub syrop klonowy 1 duża łyżka
  • masło 100g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
Anzac biscuits to nic innego jak ciastka owsiano-kokosowe. Skąd ta ciekawa nazwa? Historia ciastek sięga Pierwszej Wojny Światowej, kiedy to utworzono australijsko-nowozelandzkie siły zbrojne – Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). Podobno właśnie te ciastka żony i matki żołnierzy wypiekały i wysyłały swoim chłopcom w paczkach na zamorskie fronty. Wszystko przez to, że długo utrzymywały kruchość i świeżość. Przepis na nie przewija się na wielu blogach. Można go również znaleźć w książce „Kuchnia Nowej Zelandii” autorstwa Ilony Zdziech.

  1. Płatki owsiane, wiórki kokosowe, cukier puder oraz mąkę mieszamy w misce.
  2. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Zestawiamy z ognia i dodajemy do niego miód.
  3. W kubku mieszamy sodę oczyszczoną i z dwoma łyżkami wrzącej wody i również dodajemy do masła. Mokrą mieszaninę dodajemy do suchych składników i dokładnie łączymy.
  4. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nieco spłaszczamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy koło 8-12 minut. Wszystko zależy od piekarnika, który posiadamy. Polecam mieć je na oku, bo bardzo szybko się rumienią.
  6. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na kilka minut na blasze (będą dosyć miękkie). Następnie studzimy na kratce.
anzac-1

Brak komentarzy

Odpowiedz