preclee

#2 Jadalne prezenty. Precelki cynamonowe

  • 30 minut
  • 4 składników
100%
  • Nakryć 1 słoiczek
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 25 min

Składniki

  • precelki 1 opakowanie
  • olej 1/2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • cynamon 2 łyżeczki

Zapraszam na kolejny przepis z cyklu „jadalne prezenty” –  słodko – słone precelki cynamonowe. Ich zrobienie nie zajmuje zbyt wiele czasu, ani wyszukanych składników. Efekt końcowy jest jednak bardzo pyszny! Trzeba jednak uważać, aby ich nie przypalić – musicie to kontrolować. Ważne jest również to, aby precle były od siebie odseparowane na blaszce – stygnąc ich glazura będzie twardniała i robiła się chrupka. Odseparowanie sprawi, że precle się nie skleją.


  1. W misce wymieszaj pół szklanki oleju, pół szklanki cukru oraz 2 łyżeczki cynamonu. Dodaj precelki i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj całość.
  2. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej precle zachowując odstępy aby się nie skleiły.
  3. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz około 20-25 minut (sprawdzaj czy się nie przypalają)
  4. Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Dopiero zimne precle zapakuj np. w słoiczek

 

preclee

Jeden komentarz

Odpowiedz