Składniki
- mąka pszenna 200g + do podsypywania
- mąka żytnia razowa 200 g
- kakao 1 łyżka
- cukier puder 130g
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
- przyprawa korzenna 1 łyżka
- jajka 2
- roztopione masło 100g
- płynny miód 100g
Jutro Wigilia, a niektórzy z Was mogą nie mieć jeszcze gotowych pierniczków. Dlatego z pomocą przychodzę Wam ja i przepis na ekspresowe ciastka. Bez zbędnych ceregieli, długiego oczekiwania, godzinnego wyrabiania i dojrzewania. Wrzucacie składniki do miski, zagniatacie. Potem ciasto wałkujecie, wycinacie pierniczki i pieczecie je koło 10 minut. Tym samym „akcja piernik” trwa około pół godziny. To co? Skusicie się?
- Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce. Następnie zagniatamy. Całość może się dosyć mocno kleić. Można podsypać mąką, ale nie za dużo bo pierniczki będą za twarde.
- Ciasto wałkujemy, wycinamy pierniczki i układamy je na blaszce z papierem do pieczenia. Nieco urosną, zatem zachowajcie między nimi odstępy.
- Pieczemy je w 180 stopniach przez około 10 minut.
Dzis robimy z moja trzyletnia Magda :-)