naleśniki z masłem orzechowym i bananami

Naleśniki z masłem orzechowym i bananami

  • 40 minut
  • 6 składników
100%
  • Nakryć 2-4
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • naleśniki około 10 sztuk
  • masło orzechowe do smarowania
  • banany 2 sztuki
  • masło do smażenia około 2 łyżki
  • płynny karob - melasa z chleba świętojańskiego do polania
  • gorzka czekolada 2-3 kostki

Lubicie naleśniki? Podobno wszyscy je lubią. Choć takie stołówkowe, nasiąknięte olejem, czy innym tłuszczem przyprawiają mnie o dreszcze i staram się ich unikać. Od lat korzystam z jednego niezawodnego przepisu. Naleśniki piekę na elektrycznej naleśnikarce, co sprawia, że w ogóle nie muszę używać do nich tłuszczu. Dodaje go nieco do ciasta – to w zupełności wystarcza.

Tym razem mam dla Was banalny przepis na naleśniki z masłem orzechowym i bananami. Przesmażone na chrupko na maśle, polane płynnym karobem (melasą z chleba świętojańskiego) i posypane startą gorzką czekoladą są istną petarda smakową! Gdy najdzie Was na coś słodkiego, koniecznie wypróbujcie to połączenie.

Jak zrobić naleśniki?


  1. Przygotuj naleśniki według przepisu, który podałam wyżej.
  2. Każdy naleśnik posmaruj warstwą masła orzechowego.
  3. Banana pokrój w plasterki i ułóż na maśle orzechowym.
  4. Złóż naleśniki. Smaż na niewielkim ogniu na maśle przez kilka minut z każdej strony.
  5. Przyrumienione naleśniki polej płynnym karobem i posyp startą gorzką czekoladą.
  6. Smacznego!

 

naleśniki z masłem orzechowym i bananami

Komentarzy: 6

Odpowiedz Słodyczarnia Anuluj