Tajska zupa kokosowa

  • 35 minut
  • 19 składników
67%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 20 min
  • Course

Składniki

  • bulion rybny (może być rybny z kostki) około 1,5 l
  • mleczko kokosowe 1 puszka (400g)
  • krewetki około 100g
  • filet z dorsza około 150g
  • marchewki 2 duże sztuki
  • mrożony groszek 1 szklanka
  • seler naciowy 3 łodygi
  • ostra papryczka 1/2 małej sztuki
  • czosnek 2 duże ząbki
  • pasta tom kha 3 łyżeczki
  • liście kaffiru 2 sztuki
  • sok z liminki lub cytryny 1/2 sztuki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • kolendra do smaku
  • makaron ryżowy do podania
Od jakiegoś czasu chodziła za nami zupa tajska. Brakowało nam tylko krewetek. W końcu kupiłam i oto jest! Nie będę się kłóciła, czy tom kha to fachowa nazwa tej zupy. Z takim nazewnictwem się spotkałam, zatem używam. Zupa, którą prezentuję jest rybna (dorsz + krewetki + bulion rybny)… ale równie dobrze możecie zrobić ją z kurczakiem na bazie bulionu warzywnego lub rosołu. Do tego mleczko kokosowe, warzywa i kilka specyficznych przypraw, aby poczuć azjatycki powiew w swojej kuchni. Zapraszam!

  1. Zagotowujemy bulion rybny z dodatkiem liści kaffiru. Wrzucamy marchewkę pokrojoną w słupki, seler naciowy pokrojony w plasterki oraz posiekaną na cienkie plasterki ostrą papryczkę.
  2. Gdy marchewka zacznie mięknąć, dodajemy mleczko kokosowe oraz pastę tom kha. Zagotowujemy.
  3. Następnie gotując na małym ogniu dodajemy dorsza, krewetki oraz mrożony groszek. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub limonki, odrobiną cukru i kolendrą.
  4. Bezpośrednio do garnka przeciskamy przez praskę czosnek. Jeszcze chwilę gotujemy.
  5. Podajemy gorącą z dodatkiem makaronu ryżowego. Zupa najlepiej smakuje dnia następnego!zupa tajska 2_(800_x_600)

Brak komentarzy

Odpowiedz