Czekolada piernikowa

  • 20 minut
  • 4 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 20 min

Składniki

  • mleko 1,5 szklanki
  • śmietana kremówka 36% 3/4 szklanki
  • gorzka czekolada 2 tabliczki
  • syrop piernikowy 3 łyżki
Kolejne spotkanie z Mleczną Krową – tym razem bardzo szybkie – skończyło się jedynie czekoladą na gorąco (zazwyczaj bardziej szalejemy w kuchni ;). Czekolada była bardzo gęsta, sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna. Z dodatkiem własnoręcznie wytworzonego przez Gosię syropu piernikowego i z bitą śmietaną. Na mrozy jak znalazł! Przepis na syrop piernikowy.

  1. W garnku z grubym dnem podgrzewamy na średnim ogniu mleko i kremówkę. Dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy rózgą do całkowitego rozpuszczenia.
  2. Dodajemy syrop piernikowy wedle uznania. My dałyśmy 3 duże łyżki.
  3. Na wierzch opcjonalnie można dodać bitą śmietanę. Ubiłyśmy 1/3 szklanki schłodzonej kremówki z 1 łyżą cukru pudru. Można również obsypać potarta czekoladą.

czekolada-piernikowa-gotowa

komentarzy 7

  1. Pingback: 18 pysznych sposobów na jesienną chandrę - Co Pysznego?Co Pysznego?

Odpowiedz