Składniki
- mleko 1,5 szklanki
- śmietana kremówka 36% 3/4 szklanki
- gorzka czekolada 2 tabliczki
- syrop piernikowy 3 łyżki
Kolejne spotkanie z Mleczną Krową – tym razem bardzo szybkie – skończyło się jedynie czekoladą na gorąco (zazwyczaj bardziej szalejemy w kuchni ;). Czekolada była bardzo gęsta, sycąca, rozgrzewająca i aromatyczna. Z dodatkiem własnoręcznie wytworzonego przez Gosię syropu piernikowego i z bitą śmietaną. Na mrozy jak znalazł! Przepis na syrop piernikowy.
- W garnku z grubym dnem podgrzewamy na średnim ogniu mleko i kremówkę. Dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy rózgą do całkowitego rozpuszczenia.
- Dodajemy syrop piernikowy wedle uznania. My dałyśmy 3 duże łyżki.
- Na wierzch opcjonalnie można dodać bitą śmietanę. Ubiłyśmy 1/3 szklanki schłodzonej kremówki z 1 łyżą cukru pudru. Można również obsypać potarta czekoladą.
W tytule jest chyba błąd bo powinno być : ”z mleczną krową” :)
Poproszę taką czekoladę ! Pycha :)
Hehe, faktycznie. Dzięki! Już poprawiłam :)
Na zimny i śnieżny dzień, czyli taki, jak u nas dziś zapowiadają, idealna :-)
U mnie śniegu jeszcze nie ma, ale za to są pierwsze przymrozki. Trzeba sobie jakoś radzić ;)
Bardzo ładne zdjęcie i sygnaturka… a co do przepisu- Boże, dlaczego wchodzę na takie pyszności o tej porze….:D
Dziękujemy :)
Pingback: 18 pysznych sposobów na jesienną chandrę - Co Pysznego?Co Pysznego?