Składniki
- mąka gryczana lub pszenna 200g
- mąka ryżowa lub ziemniaczana 125g
- cukier brązowy 300g
- masło 250 g + jedna duża łyżka
- jajko 1 sztuka
- wiórki kokosowe 50g
- jabłka 1,5 kg
- cukier wanilinowy 1 opakowanie
- cynamon 1 łyżeczka
- estragon szczypta
- tymianek szczypta
- konfitura pomarańczowa 150 g
Jeśli macie ochotę na „podrasowanie” klasycznej szarlotki, to polecam ten przepis. Jest ciekawa w smaku nie tylko ze względu na mąkę ryżową i gryczaną, ale też dzięki tymiankowi, estragonowi i konfiturze pomarańczowej. Mimo wszystko cały czas pozostaje szarlotką. Jest trochę czasochłonna, ale też bez przesady. Użyłam tortownicy o średnicy 26 cm.
- Spód: 150 g mąki gryczanej oraz 100 g mąki ryżowej, 50 g cukru i 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę łączymy ze sobą. Rozcieramy dłońmi, aby powstała kruszonka, po czym dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
- Kruszonka: 50 g mąki gryczanej, 25 g mąki ryżowej, wiórki oraz 25 g cukru mieszamy ze sobą, dodajemy 65 g zimnego, pokrojonego w kostkę masło i rozcieramy dłońmi. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.
- Jabłka: Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki. W dużym szerokim garnku roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy jabłka. Dodajemy około 125 g cukru (pół szklanki), cukier wanilinowy, cynamon. Mieszamy i podgrzewamy około 15 minut aż jabłka zaczną się rozpadać. Na samym końcu dodajemy po szczypcie estragonu i tymianku.
- Pieczenie:Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Ciastem wyklejamy tortownicę i jej brzegi. Smarujemy warstwą konfitury pomarańczowej. Wykładamy i wyrównujemy jabłka. Całość obsypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut do ładnego zarumienienia ciasta (w zależności od piekarnika, ten czas może się nieco wydłużyć).
Bardzo ciekawy przepis, nigdy jeszcze nie używałam mąki ryżowej. Wygląda pysznie!
Dziękuję :) Ja od niedawna kombinuje z mąkami. Ryżowa całkiem fajnie sprawdza się też w gofrach :)
Musiała smakować i pachnieć zupełnie wyjątkowo :)