Gryczana szarlotka prowansalska

  • 100 minut
  • 12 składników
50%
  • Nakryć 8
  • Przygotowanie 70 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • mąka gryczana lub pszenna 200g
  • mąka ryżowa lub ziemniaczana 125g
  • cukier brązowy 300g
  • masło 250 g + jedna duża łyżka
  • jajko 1 sztuka
  • wiórki kokosowe 50g
  • jabłka 1,5 kg
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • cynamon 1 łyżeczka
  • estragon szczypta
  • tymianek szczypta
  • konfitura pomarańczowa 150 g

Jeśli macie ochotę na „podrasowanie” klasycznej szarlotki, to polecam ten przepis. Jest ciekawa w smaku nie tylko ze względu na mąkę ryżową i gryczaną, ale też dzięki tymiankowi,  estragonowi i konfiturze pomarańczowej. Mimo wszystko cały czas pozostaje szarlotką. Jest trochę czasochłonna, ale też bez przesady. Użyłam tortownicy o średnicy 26 cm.

  1. Spód: 150 g mąki gryczanej oraz 100 g mąki ryżowej, 50 g cukru i 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę łączymy ze sobą. Rozcieramy dłońmi, aby powstała kruszonka, po czym dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
  2. Kruszonka: 50 g mąki gryczanej, 25 g mąki ryżowej,  wiórki oraz 25 g cukru mieszamy ze sobą, dodajemy 65 g zimnego, pokrojonego w kostkę masło i rozcieramy dłońmi. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania jabłek.
  3. Jabłka: Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy na mniejsze kawałki. W dużym szerokim garnku roztapiamy łyżkę masła i wrzucamy jabłka. Dodajemy około 125 g cukru (pół szklanki), cukier wanilinowy, cynamon. Mieszamy i podgrzewamy około 15 minut aż jabłka zaczną się rozpadać. Na samym końcu dodajemy po szczypcie estragonu i tymianku.
  4. Pieczenie:Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Ciastem wyklejamy tortownicę i jej brzegi. Smarujemy warstwą konfitury pomarańczowej. Wykładamy i wyrównujemy jabłka. Całość obsypujemy kruszonką. Pieczemy około 30 minut do ładnego zarumienienia ciasta (w zależności od piekarnika, ten czas może się nieco wydłużyć).
/inspiracja/

szarlotka-2Bprowansalska

komentarze 3

Odpowiedz