Składniki
- włoszczyzna pęczek jak na rosół
- cebula 1 mała
- liście laurowe 2 sztuki
- ziele angielskie 4 kulki
- pieprz w kulkach 6 sztuk
- sól 1 łyżeczka
- żelatyna około 4-6 łyżeczek
- jajka 4 sztuki
- tuńczyk filety w oliwie 1 słoiczek
- kukurydza konserwowa 1 mała puszka
- groszek konserwowy 1 mała puszka
Założę się, że każdy z nas ma jakąś ulubioną potrawę z przeszłości. Ja robię się sentymentalna na myśl o bloku czekoladowym oraz waflach przekładanych kremem z masła i kakao. Przypominają mi się też od razu jaja z majonezem, sałatka warzywna, śledź w śmietanie albo tatar. To wszystko gościło na imprezowych stołach moich rodziców. Nie brakowało również tzw. lornety i meduzy. Młodsi mogą nie znać – zatem śpieszę z wyjaśnieniami. Lorneta to nic innego jak wódka podawana w setkach lub pięćdziesiątkach. Meduza to obowiązkowa zakąska – czyli galareta z nóżek wieprzowych gotowanych do miękkości.
Dziś inspirowana przeszłością, zapraszam na galaretę na bazie bulionu warzywnego, z tuńczykiem, jajkiem i warzywami. Jeśli chcecie, aby była całkowicie wege, to zamiast żelatyny użyjcie agaru, pomińcie tuńczyka i jajko.
Pamiętajcie, że tuńczyk musi być dobrej jakości i w kawałkach. Niestety nie zawsze można trafić na takiego w puszkach. Dlatego ja wybieram filety w słoikach w oliwie. Bardzo często można go bez problemu dostać w takiej formie w marketach.
∗z podanych składników wychodzi około 10-12 sztuk galaretek o pojemności około 50-70 ml
- Do średniego garnka włóż całą włoszczyznę jak na rosół. Dodaj również liście laurowe, ziele angielskie, kulki pieprzu, sól, i opaloną nad palnikiem cebulę. Zalej litrem zimnej wody i na małym ogniu gotuj około 2 godziny, aby powstał esencjonalny bulion.
- Gotowy bulion odcedź. Nie wyrzucaj warzyw! Wszystko oprócz marchewki wykorzystaj np. do sałatki jarzynowej. Marchewkę pokrój w drobną kostkę i odstaw na bok.
- W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i pokrój je na plastry.
- Do gorącego odcedzonego bulionu dodaj około 4 łyżeczki żelatyny (sprawdź na opakowaniu zalecenia producenta i proporcje, które proponuje). Wymieszaj dokładnie, aby żelatyna się rozpuściła.
- W foremkach lub w filiżankach układaj warstwowo: jajko, groszek i marchewkę, tuńczyka i kukurydzę. Nie układaj ich do samej góry. Pozostaw odrobinę wolnego miejsca na galaretę.
- Teraz delikatnie zalewaj foremki ciepłym bulionem z żelatyną. Pozostaw na kuchennym blacie, aż ostygną i nieco stężeją. Następnie przełóż je do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Brak komentarzy