Mus bananowo-czekoladowy z amarantusem

  • 5 minut
  • 5 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min

Składniki

  • banany 3 dojrzałe
  • suszone daktyle 5 sztuk
  • mleko 4 łyżki
  • kakao 1 czubata łyżka
  • amarantus ekspandowany (popping) 2 czubate łyżki + do ozdoby
Zapraszam na niezwykle zdrowy deser! Dlaczego? Po pierwsze przyrządzony bez dodatku cukru, ale niezwykle słodki (jedyny cukier pochodzi z owoców), a po drugie z amarantusem – dokładnie z amarantusem ekspandowanym, lub jak kto woli z poppingiem. Odkrywam amarantus w związku z moją współpracą z firmą EKOPRODUKT. Dziś szybki, zdrowy i super smaczny mus!

  1. Obrane i pokrojone na części banany, daktyle i mleko wrzucamy do misy malaksera i miksujemy aż uzyskamy konsystencję musu.
  2. Połowę musu odlewamy i mieszamy z kakao. W ten sposób uzyskujemy dwie masy.
  3. Do jasnej i ciemnej masy dosypujemy po łyżce amarantusa i mieszamy.
  4. Wlewamy do pucharków warstwami. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę.MUS BANANOWY_(800_x_600)

komentarze 2

Odpowiedz teenager ;) Anuluj