Młoda marchewka pieczona w sosie orzechowym

  • 50 minut
  • 13 składników
89%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 45 min

Składniki

  • młode marchewki około 10 sztuk
  • fasolka szparagowa około 2 dużych garści
  • masło orzechowe 1 łyżka
  • syrop z agawy lub płynny miód 1 łyżka
  • olej 2 łyżki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • imbir 1/2 łyżeczki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • kmin rzymski mielony 1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • czarnuszka odrobina do posypania
  • kuskus do podania

Młodej marchewki wszędzie pod dostatkiem. Trzeba korzystać. Warto zrobić z niej gwiazdę posiłku i przygotować ją w całości. Będzie świetnym dodatkiem do obiadu lub kolacji. Ja podałam ją z kuskusem i fasolką szparagową, którą ugotowałam na parze i pod koniec pieczenia marchewek dodałam do brytfanki, aby przeszła smakiem przypraw. Jeśli macie marchewkę z nacią – to zostawcie kawałek zielonych końcówek. Będzie pięknie wyglądało. A z naci zróbcie pesto!


  1. Marchewkę dobrze wyszoruj – młodej nie trzeba obierać. Jeśli jednak ma z jakichś powodów brzydką skórkę możesz obrać.
  2. W międzyczasie ugotuj na parze fasolkę szparagową.
  3. Pomieszaj ze sobą wszystkie przyprawy (oprócz czarnuszki) i dodaj do nich masło orzechowe, olej i syrop z agawy lub płynny miód. Powstałym sosem polej dokładnie marchewki, aby całe były w sosie.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 °C. Marchewki włóż do brytfanki lub na blachę z papierem do pieczenia i piecz około 30-45 minut. W międzyczasie przewracaj marchewki i jeśli jest taka potrzeba możesz podlać niewielką ilością wody. Pod koniec pieczenia, dodaj fasolkę szparagową i wymieszaj wszystko, aby powstały sos również ją pokrył. Po wyciągnięciu marchewki z piekarnika, posyp wszystko odrobiną czarnuszki. Podawaj z kuskusem przygotowanym według wytycznych na opakowaniu, lub tak jak lubisz. Smacznego!

Inspiracja

 

Brak komentarzy

Odpowiedz