Kładzione kluski z kapustą

  • 50 minut
  • 9 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 40 min

Składniki

  • kapusta kiszona 500 g
  • marchewka 1 sztuka
  • cebula 1 duża
  • kminek 1-2 łyżeczki
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • sół 1/2 łyżeczki
  • woda 4 łyżki
  • olej do smażenia

Kładzione kluski z kapustą, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Co prawda w moim domu częściej jadało się szare kluchy z ziemniaków okraszone skwarkami, a w kapuście również można było znaleźć mięso. Dużo zmieniło się od tamtego czasu. Dziś u mnie zamiast szarych, szybkie kluski kładzione okraszone jedynie cebulą, do tego bezmięsna ugotowana kapusta kiszona. Powrót do przeszłości gwarantowany.


Kapusta

  1. Zacznij od kapusty. Odsącz ją i poszatkuj. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. W garnku w którym będzie gotowała się kapusta rozgrzej odrobinę oleju. Przesmaż na nim połowę pokrojonej w kostkę cebuli. Gdy cebula się zeszkli, dodaj kapustę wraz z marchewką, kminek i zalej wszystko wodą do wysokości kapusty. Gotuj na małym ogniu około 30-40 minut aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Kluski kładzione

  1. Zagotuj garnek osolonej wody.
  2. W miseczce rozbełtaj jajko z połową łyżeczki soli i 4 łyżkami wody. Dodaj mąkę i dynamicznie mieszaj rózgą do uzyskania jednolitej masy.
  3. Gdy woda się zagotuje, mocz w niej łyżkę po czym nabieraj odrobinę ciasta i wkładaj do wody. Zrób tak z całym ciastem. Od momentu gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, gotuj je 2 minuty.
  4. Podawaj je z przesmażoną na maśle cebulką i ugotowaną kiszoną kapustą
  5. Smacznego!

 

Brak komentarzy

Odpowiedz