Składniki
- kapusta kiszona 500 g
- marchewka 1 sztuka
- cebula 1 duża
- kminek 1-2 łyżeczki
- mąka pszenna 3/4 szklanki
- jajko 1 sztuka
- sół 1/2 łyżeczki
- woda 4 łyżki
- olej do smażenia
Kładzione kluski z kapustą, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Co prawda w moim domu częściej jadało się szare kluchy z ziemniaków okraszone skwarkami, a w kapuście również można było znaleźć mięso. Dużo zmieniło się od tamtego czasu. Dziś u mnie zamiast szarych, szybkie kluski kładzione okraszone jedynie cebulą, do tego bezmięsna ugotowana kapusta kiszona. Powrót do przeszłości gwarantowany.
Kapusta
- Zacznij od kapusty. Odsącz ją i poszatkuj. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- W garnku w którym będzie gotowała się kapusta rozgrzej odrobinę oleju. Przesmaż na nim połowę pokrojonej w kostkę cebuli. Gdy cebula się zeszkli, dodaj kapustę wraz z marchewką, kminek i zalej wszystko wodą do wysokości kapusty. Gotuj na małym ogniu około 30-40 minut aż kapusta zmięknie. W razie potrzeby dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Kluski kładzione
- Zagotuj garnek osolonej wody.
- W miseczce rozbełtaj jajko z połową łyżeczki soli i 4 łyżkami wody. Dodaj mąkę i dynamicznie mieszaj rózgą do uzyskania jednolitej masy.
- Gdy woda się zagotuje, mocz w niej łyżkę po czym nabieraj odrobinę ciasta i wkładaj do wody. Zrób tak z całym ciastem. Od momentu gdy kluski wypłyną na powierzchnię wody, gotuj je 2 minuty.
- Podawaj je z przesmażoną na maśle cebulką i ugotowaną kiszoną kapustą
- Smacznego!
Brak komentarzy