Składniki
- makaron soba 75 g
- mrożone warzywa (mieszanka chińska) około 250 g
- sałata rzymska 1 mała
- solone orzechy ziemne 2 łyżki
- sos sojowy 4 łyżki
- ocet balsamiczny 2 łyżki
- olej sezamowy 1 łyżka
- cukier 1 łyżka
- czosnek 1 łyżka
- olej do smażenia
Dziś ma dla Was orient express. Danie bardzo szybkie i bardzo pyszne. To tak zwany domowy chińczyk. Podstawą jest makaron soba, który błyskawicznie się gotuje. Do tego gotowa mrożona mieszanka warzyw i kilka składników sosu. 15 minut i obiad gotowy!
- Makaron soba ugotuj według wytycznych na opakowaniu
- W tym samym czasie w woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć zamrożoną mieszankę warzyw. Często mieszając smaż do miękkości.
- Gdy makaron się gotuje, a warzywa smażą pomieszaj ze sobą: sos sojowy, ocet balsamiczny, olej sezamowy, zmiażdżony czosnek i cukier. Mieszaj aż cukier rozpuści się.
- Ugotowany makaron odcedź i dorzuć do gotowych warzyw. Wlej sos oraz poszatkowaną w paski sałatę rzymską.
- Orzechy utłucz w moździerzu i posyp nimi makaron. Smacznego!
Świetny wpis, przepis bardzo prosty i czytelny. Na a makaron – palce lizać :) Serdecznie pozdrawiamy – Da Pietro