Makaron soba z warzywami (domowa chińszczyzna)

  • 15 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • makaron soba 75 g
  • mrożone warzywa (mieszanka chińska) około 250 g
  • sałata rzymska 1 mała
  • solone orzechy ziemne 2 łyżki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • olej sezamowy 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • czosnek 1 łyżka
  • olej do smażenia

Dziś ma dla Was orient express. Danie bardzo szybkie i bardzo pyszne. To tak zwany domowy chińczyk. Podstawą jest makaron soba, który błyskawicznie się gotuje. Do tego gotowa mrożona mieszanka warzyw i kilka składników sosu. 15 minut i obiad gotowy!


  1. Makaron soba ugotuj według wytycznych na opakowaniu
  2. W tym samym czasie w woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć zamrożoną mieszankę warzyw. Często mieszając smaż do miękkości.
  3. Gdy makaron się gotuje, a warzywa smażą pomieszaj ze sobą: sos sojowy, ocet balsamiczny, olej sezamowy, zmiażdżony czosnek i cukier. Mieszaj aż cukier rozpuści się.
  4. Ugotowany makaron odcedź i dorzuć do gotowych warzyw. Wlej sos oraz poszatkowaną w paski sałatę rzymską.
  5. Orzechy utłucz w moździerzu i posyp nimi makaron. Smacznego!

 

chińszczyzna

Jeden komentarz

Odpowiedz