Składniki
- makaron ryżowy 100g
- filet łososia wędzonego na gorąco 125g
- zielone szparagi pęczek
- cukinia 1 mała sztuka
- cebula 1 mała
- czosnek 2 ząbki
- szczypiorek do posypania
- sos sojowy 2 łyżki
- ocet ryżowy 1 łyżka
- cukier brązowy lub zwykły 1 łyżka
- oliwa odrobina
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Sezon na szparagi trwa. Na straganach i sklepach bez problemu znajdziecie zielone i białe. Można przygotować je na wiele różnych sposobów. Od paru dni miałam ochotę na makaron ryżowy, postanowiłam więc połączyć moją zachciankę z tym co miałam w lodówce. Wyszło bardzo fajne danie w orientalnym stylu. Nie szalałam z przyprawami, aby wydobyć jak najbardziej smak szparagów. Udało się, zatem zachęcam do wypróbowania przepisu.
- Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Odłamią się dokładnie w tym miejscu w którym trzeba. Tak przygotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i pokrojony w plasterki czosnek.
- W innym małym naczyniu mieszamy sos sojowy, cukier i ocet ryżowy. Taką emulsją zalewamy szparagi. Wstawiamy szparagi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut.
- W międzyczasie cukinie kroimy na plasterki, skrapiamy oliwą, dodajemy soli i pieprzu. Grillujemy na patelni grillowej kilka minut.
- Pod koniec pieczenia szparagów przygotowujemy makaron ryżowy (zgodnie ze wskazówkami z opakowania).
- Gotowy makaron mieszamy ze szparagami,cukinią i podzielonym na drobne części łososiem. Można opcjonalnie dodać jeszcze odrobinę sosu sojowego, soli i pieprzu.
- Całość chwilę podgrzewamy w piekarniku. Podajemy ze szczypiorkiem.
Świetny blog! Dziękuję za komentarz u siebie, dzięki temu Cie odkryłam. Twoje przepisy są dokładnie w moim stylu :)
Dziękuję <3