Makaron ryżowy ze szparagami i łososiem

  • 30 minut
  • 13 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • makaron ryżowy 100g
  • filet łososia wędzonego na gorąco 125g
  • zielone szparagi pęczek
  • cukinia 1 mała sztuka
  • cebula 1 mała
  • czosnek 2 ząbki
  • szczypiorek do posypania
  • sos sojowy 2 łyżki
  • ocet ryżowy 1 łyżka
  • cukier brązowy lub zwykły 1 łyżka
  • oliwa odrobina
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sezon na szparagi trwa. Na straganach i sklepach bez problemu znajdziecie zielone i białe. Można przygotować je na wiele różnych sposobów. Od paru dni miałam ochotę na makaron ryżowy, postanowiłam więc połączyć moją zachciankę z tym co miałam w lodówce. Wyszło bardzo fajne danie w orientalnym stylu. Nie szalałam z przyprawami, aby wydobyć jak najbardziej smak szparagów. Udało się, zatem zachęcam do wypróbowania przepisu.

 

  1. Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Odłamią się dokładnie w tym miejscu w którym trzeba. Tak przygotowane szparagi kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę  i pokrojony w plasterki czosnek.
  2. W innym małym naczyniu mieszamy sos sojowy, cukier i ocet ryżowy. Taką emulsją zalewamy szparagi. Wstawiamy szparagi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut.
  3. W międzyczasie cukinie kroimy na plasterki, skrapiamy oliwą, dodajemy soli i pieprzu. Grillujemy na patelni grillowej kilka minut.
  4. Pod koniec pieczenia szparagów przygotowujemy makaron ryżowy (zgodnie ze wskazówkami z opakowania).
  5. Gotowy makaron mieszamy ze szparagami,cukinią i podzielonym na drobne części łososiem. Można opcjonalnie dodać jeszcze odrobinę sosu sojowego, soli i pieprzu.
  6. Całość chwilę  podgrzewamy w piekarniku. Podajemy ze szczypiorkiem.

 

makaron ryżowy ze szparagami

komentarze 2

Odpowiedz