wegetariańska grochówka

Grochówka wegetariańska

  • 60 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 45 min
  • Course

Składniki

  • bulion warzywny około 2 litry
  • groch żółty połówki około 200g
  • marchewka 1 średnia
  • korzeń pietruszki 1 średni
  • korzeń selera mały kawałek
  • cebula 1 mała sztuka
  • ziemniak 2 średnie
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek 1-2 łyżeczki
  • słodka papryka wędzona w proszku do smaku
  • oliwa odrobina do smażenia

Grochówka wegetariańska – to kolejny jesienny klasyk! Gęsta, gorąca z wędzonym aromatem, który uzyskamy używając wędzonej papryki. Grochu nie trzeba namaczać. Wystarczy, że pogotujemy go około 45 minut. Po godzinie możemy cieszyć się pyszną, rozgrzewającą zupą, bez dodatku mięsa.

 

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. W dużym garnku w którym będziesz gotować zupę rozgrzej oliwę i przesmaż cebulę. Gdy się zeszkli dodaj do niej cały bulion oraz groch. Gotuj około 45 minut aż groch zacznie się rozpadać, a zupa wyraźnie zgęstnieje.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj pod koniec gotowania (gdy groch będzie już miękki). Ziemniaki również obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Dodaj również przyprawy: majeranek, wędzoną paprykę, sól i pieprz.  Gotuj całość jeszcze chwilę aż reszta warzyw zmięknie.

 

wegetariańska grochówka

Brak komentarzy

Odpowiedz