No to zaczęło się. Dieta – dzień 1. ;) Spokojnie, nie będę Was zamęczała codziennym odliczaniem – będę jednak pokazywała niektóre z dań, które zaproponowała mi Agnieszka z Fit Dietetyk Olsztyn, a które mogą się Wam spodobać. Póki co posiłki, które Agnieszka mi zaproponowała są dosyć duże (albo są tak skonstruowane, że tylko mi się duże wydają). Będziemy dopracowywały jeszcze szczegóły, ale już wiem, że uwielbiam kanapkę z sałatą, twarogiem, jogurtem, awokado, oliwkami i szczypiorkiem, które jadłam na II śniadanie. Kolejna przekąska, która czeka na mnie to makaron z parmezanem, tuńczykiem i pomidorami. Podaję przepis oryginalny, składniki dla jednej osoby (osoby na diecie).
Składniki:
- 50g makaronu pełnoziarnistego
- 15 g sera Parmezan, lub w typie Parmezanu (ja użyłam startego już Pecorino)
- 50 tuńczyka w kawałkach z wody
- 1 pomidor
- pieprz czarny
- bazylia
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ser – jeśli mamy w kawałku zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach. Pomidora drobno pokroić.Ser i pomidora wymieszać z makaronem, dodać tuńczyka, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami. Całość skropić oliwą z oliwek i wymieszać.
Brak komentarzy