Cytrynowe cake pops

  • 30 minut
  • 8 składników
100%
  • Nakryć około 10-15 sztuk
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • babka cytrynowa Kętrzyński 1 opaowanie
  • jaja 2 sztuki
  • olej 7 łyżek
  • cukier puder około 1/2 szklanki
  • biała czekolada 100 g
  • masło 25 g
  • dowolna posypka do obtoczenia
  • papierowe słomki lub specjalne patyczki do cake pops

Mam dla Was coś ekstra na święta – cytrynowe cake pops, czyli ciasto na patykach. Po pierwsze zaskoczycie domowników, po drugie ten przepis idealnie nadaje się do wykonania razem z dzieciakami. Tylko od Was zależy czym ciasto będzie przyozdobione. Proponuję postawić na kolorystyczną tonację świątecznego stołu. Ja postawiłam na polewę z białej czekolady oraz posypkę niebiesko-żółtą posypkę. Aby ułatwić Wam życie z pomocą przychodzi Kętrzyński, który swoją ofertę poszerzył o nowe koncentraty ciast. O ile piernik kętrzyński znamy już chyba wszyscy, o tyle babka cytrynowa, której użyłam to nowość. Spróbujcie koniecznie!


  1. Przygotuj wcześniej babkę cytrynową Kętrzyński według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Upiecz i ostudź. Warto zrobić to dzień wcześniej.
  2. Z ostudzonej babki odkrój ewentualne twardsze, przypieczone części. Pamiętaj! Nic nie marnujemy, dlatego proponuję je zwyczajnie zjeść!  Do cake pops potrzebujemy samego miękkiego środka.
  3. Miękką cześć ciasta pokrusz w dłoniach i umieść w misce.
  4. Z połowy szklanki cukru pudru oraz łyżki wrzątku przygotuj lukier. Zmieszaj energicznie cukier z wodą. Gęsty, ale lejący lukier wymieszaj z pokruszonym ciastem. Najlepiej zrób to dłońmi i sprawdź, czy z ciasta można uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli ciasto okaże się zbyt sypkie możesz dodać jeszcze odrobinę lukru.
  5. Z ciasta z lukrem formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rób to w miarę szybko, aby lukier nie zdążył zastygnąć. W każdą z kulek wetknij papierową słomkę lub specjalne patyczki do cake pops. Odstaw na na kilkanaście minut, niech ciasto się zwiąże.
  6. W międzyczasie przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść masło, dodaj do niego połamaną białą czekoladę i czekaj aż się rozpuści. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej polewa może się zwarzyć.
  7. Ciasto na patykach obtaczaj w polewie, a następnie obsypuj tym na co masz ochotę. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
  8. Smacznego!

Brak komentarzy

Odpowiedz