Składniki
- babka cytrynowa Kętrzyński 1 opaowanie
- jaja 2 sztuki
- olej 7 łyżek
- cukier puder około 1/2 szklanki
- biała czekolada 100 g
- masło 25 g
- dowolna posypka do obtoczenia
- papierowe słomki lub specjalne patyczki do cake pops
Mam dla Was coś ekstra na święta – cytrynowe cake pops, czyli ciasto na patykach. Po pierwsze zaskoczycie domowników, po drugie ten przepis idealnie nadaje się do wykonania razem z dzieciakami. Tylko od Was zależy czym ciasto będzie przyozdobione. Proponuję postawić na kolorystyczną tonację świątecznego stołu. Ja postawiłam na polewę z białej czekolady oraz posypkę niebiesko-żółtą posypkę. Aby ułatwić Wam życie z pomocą przychodzi Kętrzyński, który swoją ofertę poszerzył o nowe koncentraty ciast. O ile piernik kętrzyński znamy już chyba wszyscy, o tyle babka cytrynowa, której użyłam to nowość. Spróbujcie koniecznie!
- Przygotuj wcześniej babkę cytrynową Kętrzyński według przepisu umieszczonego na opakowaniu. Upiecz i ostudź. Warto zrobić to dzień wcześniej.
- Z ostudzonej babki odkrój ewentualne twardsze, przypieczone części. Pamiętaj! Nic nie marnujemy, dlatego proponuję je zwyczajnie zjeść! Do cake pops potrzebujemy samego miękkiego środka.
- Miękką cześć ciasta pokrusz w dłoniach i umieść w misce.
- Z połowy szklanki cukru pudru oraz łyżki wrzątku przygotuj lukier. Zmieszaj energicznie cukier z wodą. Gęsty, ale lejący lukier wymieszaj z pokruszonym ciastem. Najlepiej zrób to dłońmi i sprawdź, czy z ciasta można uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli ciasto okaże się zbyt sypkie możesz dodać jeszcze odrobinę lukru.
- Z ciasta z lukrem formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Rób to w miarę szybko, aby lukier nie zdążył zastygnąć. W każdą z kulek wetknij papierową słomkę lub specjalne patyczki do cake pops. Odstaw na na kilkanaście minut, niech ciasto się zwiąże.
- W międzyczasie przygotuj polewę. W kąpieli wodnej rozpuść masło, dodaj do niego połamaną białą czekoladę i czekaj aż się rozpuści. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, inaczej polewa może się zwarzyć.
- Ciasto na patykach obtaczaj w polewie, a następnie obsypuj tym na co masz ochotę. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
- Smacznego!
Brak komentarzy