Krem z kukurydzy

  • 40 minut
  • 17 składników
67%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min
  • Course

Składniki

  • kukurydza 2 puszki
  • ziemniaki 2 średnie
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 3 ząbki
  • bulion warzywny 1,5 l
  • curry 2 łyżeczki
  • sól szczypta
  • pieprz szczypta
  • pieprz cayenne szczypta
  • sok z cytryny (opcjonalnie) 2 łyżki
  • suszony czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • masło 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • grzanki cytrynowe*
  1. W garnku o grubym dnie w którym będziecie robili zupę rozgrzejcie oliwę i masło.
  2. Cebule pokrójcie w kostkę, a czosnek w plasterki. Przesmażcie je na oliwie z masłem.
  3. Gdy cebula się zeszkli, dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki i odsączoną kukurydzę. Całość posypcie curry i chwile smażcie.
  4. Po kilku minutach smażenia dodajcie ciepły bulion. Gotujcie całość aż zmiękną ziemniaki.
  5. Następnie wszystko zmiksujcie. Doprawcie solą, pieprzem, pieprzem cayenne (jeśli lubicie wyraziste w smaku dania). U mnie wśród przypraw znalazł się również suszony czosnek niedźwiedzi i sok z cytryny. Można gotową zupę posypać również wędzoną papryką i grzankami. U mnie cytrynowe.
*Grzanki cytrynowe
2 kromki chleba pokroić w kostkę, polać odrobiną oliwy cytrynowej, posypać solą i pieprzem. Smażyć na suchej teflonowej patelni do czasu aż grzanki zrobią się chrupiące. Można również upiec je w piekarniku.
Smacznego!
krem z kukurydzyy

komentarze 2

Odpowiedz Magdalena Kuchaja Anuluj