Składniki
- kukurydza 2 puszki
- ziemniaki 2 średnie
- cebula 1 średnia
- czosnek 3 ząbki
- bulion warzywny 1,5 l
- curry 2 łyżeczki
- sól szczypta
- pieprz szczypta
- pieprz cayenne szczypta
- sok z cytryny (opcjonalnie) 2 łyżki
- suszony czosnek niedźwiedzi (opcjonalnie) 1 łyżeczka
- masło 1 łyżka
- oliwa 1 łyżka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- grzanki cytrynowe*
- W garnku o grubym dnie w którym będziecie robili zupę rozgrzejcie oliwę i masło.
- Cebule pokrójcie w kostkę, a czosnek w plasterki. Przesmażcie je na oliwie z masłem.
- Gdy cebula się zeszkli, dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki i odsączoną kukurydzę. Całość posypcie curry i chwile smażcie.
- Po kilku minutach smażenia dodajcie ciepły bulion. Gotujcie całość aż zmiękną ziemniaki.
- Następnie wszystko zmiksujcie. Doprawcie solą, pieprzem, pieprzem cayenne (jeśli lubicie wyraziste w smaku dania). U mnie wśród przypraw znalazł się również suszony czosnek niedźwiedzi i sok z cytryny. Można gotową zupę posypać również wędzoną papryką i grzankami. U mnie cytrynowe.
*Grzanki cytrynowe
2 kromki chleba pokroić w kostkę, polać odrobiną oliwy cytrynowej, posypać solą i pieprzem. Smażyć na suchej teflonowej patelni do czasu aż grzanki zrobią się chrupiące. Można również upiec je w piekarniku.
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :)
super konsystencja, z chęcią bym spróbowała :)