Krem z groszku z miętą

  • 35 minut
  • 13 składników
100%
  • Nakryć 1
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 20 min
  • Course

Składniki

  • groszek mrożony 200g
  • bulion warzywny 1,5 szklanki
  • por 1 średnia
  • cebula 1/2 średniej
  • świeża mięta kilka listków
  • jogurt naturalny 1 łyżka
  • oliwa do smażenia
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sok z cytryny do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
 Uwielbiam zupy i mogłabym je jeść codziennie! Nie ważne czy jest mroźna zima, czy upalne lato. Zupa musi być!  Jedną z propozycji jest zupa krem z groszku z dodatkiem mięty. To kolejny prosty przepis. W tym zestawie obiadowym pojawia się również jajko sadzone z dodatkiem 3 małych ziemniaków z koperkiem i ogórek (u mnie małosolny). Żyć nie umierać na takiej diecie!
Swoją drogą – jeśli myślicie, że na diecie będziecie musieli się głodzić – to jesteście w WIELKIM błędzie. Jakież było moje zdziwienie (i jest nadal) że często nie jestem w stanie zjeść całej porcji przewidzianej przez rozpiskę. I na tym polega cały pic. Jak się okazuje moje wcześniejsze nawyki żywieniowe (czyli około 1400 kcal dziennie, zbyt długie przerwy między posiłkami i zbyt późne śniadania, albo ich brak) są głównymi sprawcami moich nadprogramowych kilogramów.

Aktualnie moja dieta to nieco ponad 1700 kcal. Jedyny problem który jeszcze mam, to trzymanie się godzin posiłków. Uczę się jednak pilnie i zaczynam powoli kumać „o co chodzi”. Jestem na prawdę mile zaskoczona. Ponad miesiąc temu odstawiłam białe pieczywo, zrezygnowałam z soków i słodyczy. I wiecie co? Bardzo mi z tym dobrze. Zupełnie mnie nie ciągnie. Dieta jest tak skonstruowana, że nie ma opcji na podjadanie między posiłkami. Żytni chleb razowy lub graham starcza naszej dwuosobowej rodzinie na cały tydzień!

 

  1. W garnku o grubym dnie na odrobinie oliwy smażymy pokrojoną cebulę oraz pora.
  2. Gdy nieco zmiękną dodajemy bulion oraz groszek. Gotujemy aż wszystkie warzywa będę miękkie.
  3. Dodajemy posiekaną miętę i  całość miksujemy. Dodajemy jogurt i doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby odrobiną soku z cytryny. Gotowe!
krem-z-groszku

Brak komentarzy

Odpowiedz