Bezmięsne spaghetti carbonara

  • 15 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 3 min
  • Gotowanie 12 min

Składniki

  • makaron spaghetti około 160 g
  • wędzone tofu (koniecznie wędzone!) kostka
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 1 ząbek
  • sos sojowy 3-4 łyżki
  • papryka wędzona 1 łyżeczka
  • mleko 1/2 szklanki + 3 łyżki
  • twardy ser np. pecorino około 4 łyżki startego
  • jajko 1 sztuka
  • natka pietruszki świeża lub suszona odrobina do posypania
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia

Tak, tak… zaraz oburzą się mięsarianie, że spaghetti carbonara to musi być z mięsem! Że hańba, że herezja, że głupota! Ach jak mnie to bawi i cieszy! :D Nie zważając na opinię innych dzielę się z Wami moim sposobem na uwielbianą w naszym domu bezmięsną carbonarę. Sos zrobicie w czasie, gdy gotuje się makaron. To oznacza, że nie zajmie to więcej niż 15 minut!


  1. Wstaw wodę na makaron i gotuj według wytycznych na opakowaniu.
  2. W tym samym czasie pokrój cebulę i tofu w drobną kostkę.
  3. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż przez kilka minut cebule razem z tofu. W trakcie smażenia podlej całość sosem sojowym oraz pod koniec smażenia dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy cebula i tofu się zarumienią, przypraw wędzoną papryką. Na sam koniec dodaj pół szklanki mleka. Powinno mocno się zagotować, wręcz spienić i bardzo szybko zredukować tworząc coś w rodzaju pasty.
  4. W osobnej miseczce rozbełtaj jajko wraz z 3 łyżkami mleka, odrobiną soli i pieprzu oraz połową startego sera.
  5. Ugotowany makaron wraz z kilkoma łyżkami wody z gotowania nałóż na patelnię z tofu i na małym ogniu połącz wszystko dokładnie mieszając. Następnie wyłącz palnik, wlej na patelnię zawartość miseczki z jajkiem i dynamicznie wymiesza,  uważając aby nie zrobiła się jajecznica, a kremowy sos.
  6. Przełóż spaghetti na talerze, dodaj natkę, grubo mielony czarny pieprz i posyp pozostałym serem.
  7. Smacznego!

Brak komentarzy

Odpowiedz