Składniki
- makaron spaghetti około 160 g
- wędzone tofu (koniecznie wędzone!) kostka
- cebula 1 średnia
- czosnek 1 ząbek
- sos sojowy 3-4 łyżki
- papryka wędzona 1 łyżeczka
- mleko 1/2 szklanki + 3 łyżki
- twardy ser np. pecorino około 4 łyżki startego
- jajko 1 sztuka
- natka pietruszki świeża lub suszona odrobina do posypania
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju do smażenia
Tak, tak… zaraz oburzą się mięsarianie, że spaghetti carbonara to musi być z mięsem! Że hańba, że herezja, że głupota! Ach jak mnie to bawi i cieszy! :D Nie zważając na opinię innych dzielę się z Wami moim sposobem na uwielbianą w naszym domu bezmięsną carbonarę. Sos zrobicie w czasie, gdy gotuje się makaron. To oznacza, że nie zajmie to więcej niż 15 minut!
- Wstaw wodę na makaron i gotuj według wytycznych na opakowaniu.
- W tym samym czasie pokrój cebulę i tofu w drobną kostkę.
- Rozgrzej patelnię z olejem i smaż przez kilka minut cebule razem z tofu. W trakcie smażenia podlej całość sosem sojowym oraz pod koniec smażenia dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Gdy cebula i tofu się zarumienią, przypraw wędzoną papryką. Na sam koniec dodaj pół szklanki mleka. Powinno mocno się zagotować, wręcz spienić i bardzo szybko zredukować tworząc coś w rodzaju pasty.
- W osobnej miseczce rozbełtaj jajko wraz z 3 łyżkami mleka, odrobiną soli i pieprzu oraz połową startego sera.
- Ugotowany makaron wraz z kilkoma łyżkami wody z gotowania nałóż na patelnię z tofu i na małym ogniu połącz wszystko dokładnie mieszając. Następnie wyłącz palnik, wlej na patelnię zawartość miseczki z jajkiem i dynamicznie wymiesza, uważając aby nie zrobiła się jajecznica, a kremowy sos.
- Przełóż spaghetti na talerze, dodaj natkę, grubo mielony czarny pieprz i posyp pozostałym serem.
- Smacznego!
Brak komentarzy