Składniki
- płatki owsiane 125g
- wiórki kokosowe 125g
- kakao 1 łyżka
- cukier 3/4 szklanki
- mleko 4 łyżki
- masło 100g
- białka 2
Ostatnio mam „fazę” na ciastka. Robię je z tego co akurat znajdę w domu. A że płatki owsiane, wiórki kokosowe i jeszcze kilka produktów zawsze się u mnie znajdą – to powstały kolejne ciastka na nich bazujące. Kilka dni temu zaproponowałam Wam już „anzac biscuits”. Te są bardziej kruche i większe. Myślę, że wspaniale sprawdzą się z mlekiem.
- Zaczynamy od roztopienia masła z dodatkiem mleka i cukru. Gdy masło się roztopi ściągamy z ognia.
- Płatki owsiane oraz wiórki kokosowe łączymy ze sobą, dodajemy kakao.
- Następnie wlewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy na ciastka. Delikatnie łączymy.
- Na blaszkę z papierem do pieczenia wykładamy (ja użyłam do tego łyżki do lodów) ciasto, zachowując spore odległości. Ciasto nieco rozleje się.
- Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy przed zdjęciem z blachy.

Bardzo dobre ciastka :-)
Uwielbiam!!!:)
Cieszę się, że Wam smakują :)