Fasola w sosie pomidorowym

  • 75 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 4-6
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 60 min

Składniki

  • Fasola „Duży Jaś” 400g
  • cebula 1 duża
  • marchewka 1 duża
  • czosnek 3 ząbki
  • passata pomidorowa 500 g
  • majeranek do smaku
  • sól do smaku
  • pierz do smaku
  • szczypta cukru do smaku
  • czerwona papryka: słodka i chilli do smaku
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie 4 kulki
To znana wszem i wobec fasolka po bretońsku, jednak w wersji bezmięsnej. Przygotowanie wymaga nieco czasu, ponieważ fasolę trzeba dzień wcześniej zacząć namaczać. Świetne jednogarnkowe jesienne i rozgrzewające danie. Myślę, że wspaniale sprawdzi się również w termosie podczas zimowych wypraw w plener.


  1. Fasolę moczymy przez całą noc.
  2. Następnego dnia gotujemy ją w bulionie warzywnym  z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Można ugotować również w samej osolonej wodzie.
  3. W tym samym czasie smażymy na oliwie cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę wraz z marchewką pokrojoną w cienkie plasterki oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Można również już na tym etapie oprószyć nieco majerankiem. Marchewka nie musi usmażyć się do miękkości.
  4. Gdy fasola zacznie mięknąć i zacznie ubywać jej wody dorzucamy zawartość patelni oraz pomidory.
  5. Gotujemy  tak długo, aż wszystkie składniki zmiękną a sos zacznie się zagęszczać.
  6. Przyprawiamy wedle swoich upodobań. Ja robię dosyć pikantną oraz bardzo majerankową.

    fasola w sosie pomidorowym

komentarze 3

Odpowiedz