spaghetti z guacamole nowe

Spaghetti pełnoziarniste z guacamole

  • 15 minut
  • 10 składników
67%
  • Nakryć 1
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • dojrzałe awokado 1 sztuka
  • cebula 1/2 sztuki
  • sok z limonki lub cytryny 3 łyżeczki
  • pomidor 1 mała sztuka
  • czosnek 1 ząbek
  • ostra papryczka 1 mała sztuka
  • pełnoziarniste spaghetti 60g
  • świeża kolendra do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Jak się okazuje guacamole ma wiele zastosowań. Kolejnym daniem z mojej diety jest właśnie spaghetti z awokado. Chociaż owoc ten (tak, tak – awokado to owoc!) zawiera sporo kalorii, to jednak są to kalorie pełne wartości odżywczych.  Chyba nie ma dietetyka, lekarza i naukowca, który twierdziłby, że jest inaczej.

Sądząc po badaniach składu biochemicznego* awokado, można by stwierdzić, że jest to owoc niemalże idealny. Owoc, który sam w sobie może stanowić odrębny posiłek, a dodany do sałatki warzywnej nawet kilkukrotnie zwiększy wchłanianie zawartych w warzywach dwóch kluczowych przeciwutleniaczy – likopenu oraz beta-karotenu. A to za sprawą dużej ilości zdrowych tłuszczy (jedno- i wielonienasyconych) ukrytych w awokado. [źródło]

*Połówka awokado zawiera średnio:

Głównym winowajcą otyłości nie są tłuszcze, jak przyjęło się twierdzić. Okazuje się, że to węglowodany, szczególnie te proste i wysokoprzetworzone promują odkładanie tkanki tłuszczowej bardziej niż jakiekolwiek inne składniki pokarmowe. Co więcej, odpowiednie spożycie tłuszczu, szczególnie kwasów jednonienasyconych, oraz z rodziny Omega-3, znakomicie hamuje łaknienie, sprzyja ustabilizowaniu poziomu insuliny i nasila procesy spalania tkanki tłuszczowej. Zjawisko to zostało potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. [źródło]

 

  1. Makaron gotujemy.
  2. W tym czasie awokado kroimy na pół wzdłuż. Usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ. Rozgniatamy go widelcem. Dodajemy sok z limonki, posiekaną drobno cebulę, papryczkę, kolendrę oraz czosnek.
  3. Z pomidora usuwamy pestki i również kroimy go w drobną kostkę. Dodajemy do całości. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Dokładnie mieszamy. Gotowe guacamole mieszamy z ugotowanym makaronem. Smacznego!spaghetti z guacamole

Komentarzy: 3

  1. Zrobiłam sobie wczoraj. Tylko w wersji z makaronem bezglutenowym oraz bez pomidorów i papryki. Wyszło super! Dzięki!

Odpowiedz