Składniki
- dojrzałe awokado 1 sztuka
- cebula 1/2 sztuki
- sok z limonki lub cytryny 3 łyżeczki
- pomidor 1 mała sztuka
- czosnek 1 ząbek
- ostra papryczka 1 mała sztuka
- pełnoziarniste spaghetti 60g
- świeża kolendra do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Jak się okazuje guacamole ma wiele zastosowań. Kolejnym daniem z mojej diety jest właśnie spaghetti z awokado. Chociaż owoc ten (tak, tak – awokado to owoc!) zawiera sporo kalorii, to jednak są to kalorie pełne wartości odżywczych. Chyba nie ma dietetyka, lekarza i naukowca, który twierdziłby, że jest inaczej.
Sądząc po badaniach składu biochemicznego* awokado, można by stwierdzić, że jest to owoc niemalże idealny. Owoc, który sam w sobie może stanowić odrębny posiłek, a dodany do sałatki warzywnej nawet kilkukrotnie zwiększy wchłanianie zawartych w warzywach dwóch kluczowych przeciwutleniaczy – likopenu oraz beta-karotenu. A to za sprawą dużej ilości zdrowych tłuszczy (jedno- i wielonienasyconych) ukrytych w awokado. [źródło]
*Połówka awokado zawiera średnio:
Głównym winowajcą otyłości nie są tłuszcze, jak przyjęło się twierdzić. Okazuje się, że to węglowodany, szczególnie te proste i wysokoprzetworzone promują odkładanie tkanki tłuszczowej bardziej niż jakiekolwiek inne składniki pokarmowe. Co więcej, odpowiednie spożycie tłuszczu, szczególnie kwasów jednonienasyconych, oraz z rodziny Omega-3, znakomicie hamuje łaknienie, sprzyja ustabilizowaniu poziomu insuliny i nasila procesy spalania tkanki tłuszczowej. Zjawisko to zostało potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. [źródło]
- Makaron gotujemy.
- W tym czasie awokado kroimy na pół wzdłuż. Usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ. Rozgniatamy go widelcem. Dodajemy sok z limonki, posiekaną drobno cebulę, papryczkę, kolendrę oraz czosnek.
- Z pomidora usuwamy pestki i również kroimy go w drobną kostkę. Dodajemy do całości. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dokładnie mieszamy. Gotowe guacamole mieszamy z ugotowanym makaronem. Smacznego!
Kocham awokado! Tak jeszcze nie jadłam :)
Ja do wczoraj również tak nie jadłam ;)
Zrobiłam sobie wczoraj. Tylko w wersji z makaronem bezglutenowym oraz bez pomidorów i papryki. Wyszło super! Dzięki!