Składniki
- jabłka około 15 sztuk
- masło 1 łyżka
- cukier wanilinowy 1 opakowanie
- tymianek suszony 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- pomarańcza 1/2 sztuki
- cukier (opcjonalnie) do dosłodzenia
Jeśli zdarzy się Wam wejść w posiadanie większej ilości jabłek to koniecznie wypróbujcie ten banalny przepis. Pyszne jabłka z tymiankiem i pomarańczą robi się błyskawicznie. Możecie użyć ich do szarlotki, do naleśników albo zwyczajnie wyjadać łyżką. Wiadomo, że idealną parą dla jabłek jest cynamon – ja poszłam jednak krok dalej i oprócz cynamonu doprawiłam je tymiankiem i pomarańczą. Jeśli chcecie zaskoczyć gości, to ten przepis będzie idealny. Z około 15 jabłek (tak jak w przepisie) wyjdą 2 większe i jeden mniejszy słoiczek. Jeśli chcecie zrobić więcej przetworów to oczywiście musicie zwiększyć proporcje.
- Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w średnią kostkę.
- W dużym garnku roztop odrobinę masła, dorzuć jabłka i smaż kilka minut często mieszając. Gdy zaczną nieco puszczać sok dodaj cynamon, cukier wanilinowy, tymianek, skórkę otartą z pomarańczy oraz sok wyciśnięty z połówki pomarańczy.
- Smaż całość do momentu pożądanej gęstości (nie przepadam za musem – wolę aby kawałki jabłek były wyczuwalne, zatem nie smażę ich zbyt długo). W zależności od gatunku jabłek możecie jeszcze odrobinę całość dosłodzić.
- Przygotowane wcześniej słoiczki (wyparzone i wysuszone) napełnij gorącymi jabłkami. Zakręć dokładnie i odwróć do góry nogami. Pozostaw do ostudzenia, najlepiej przykryj je ścierką. Tak przygotowanych jabłek nie trzeba już pasteryzować. Bardzo długo zachowują świeżość i nic złego się z nimi nie dzieje.
Brak komentarzy