Hummus z pieczonej marchewki

  • 70 minut
  • 9 składników
75%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 60 min

Składniki

  • marchewki 4 średnie sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • tahini 2 łyżeczki
  • oliwa z oliwek odrobina
  • sok z cytryny odrobina
  • harissa (opcjonalnie) odrobina
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czarnuszka 1 łyżeczka
Jeśli tak jak ja lubicie wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe, to ta może przypaść Wam do gustu. Klasyczny hummus robi się oczywiście z cieciorki, ale czemu by nie poszaleć z tematem?! No to poszalałam i ciecierzyce zamieniłam na pieczoną marchewkę. Wśród dodatków dominowała pasta tahini, czyli pasta sezamowa. Z podanych składników wychodzi jeden mały słoiczek pasty.

  1. Obrane marchewki smarujemy odrobiną oliwy i pieczemy w piekarniku (około 180 stopni) przez około godzinę (aż zmiękną). Gotowe marchewki studzimy.
  2. Zimne marchewki kroimy na części i umieszczamy w blenderze. Miksujemy z dodatkiem czosnku. Następnie dodajemy tahini, oliwę, sok z cytryny, harissę oraz przyprawy i jeszcze chwilę miksujemy.
  3. Na końcu do całości dodajemy odrobinę czarnuszki i mieszamy. Przechowujemy w lodówce.

 

hummus-2Bz-2Bmarchewki

komentarzy 6

Odpowiedz soulstorm-everywhere Anuluj