tarta z bobem dobra

Francuska tarta z bobem i łososiem

  • 40 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • ciasto francuskie 1 płat
  • śmietana 22% 1 łyżka
  • ostra musztarda np. dijon 1 łyżka
  • łosoś wędzony na gorąco 1 opakowanie
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • ugotowany i obrany bób 2 szklanki
  • ser lazur kawałek do smaku
  • mozzarella do posypania
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
Uściślając – francuska tarta z bobem, wędzonym łososiem oraz grillowaną papryką i serem lazur. Wszystko przyprawione świeżo mieloną gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. To chyba niestety już ostatni  świeży bób w tym sezonie. Jestem jednak usatysfakcjonowana i chętnie sięgnę jesienią po puszkowany lub mrożony.

  1. Paprykę kroimy na paski i grillujemy kilka minut na patelni grillowej na małej ilości oleju.
  2. Ciasto układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  3. Mieszamy śmietanę z musztardą i rozsmarowujemy na cieście. Na to układamy podzielonego na małe części łososia, grillowaną paprykę, bób i ser lazur. Oprószamy wszystko gałką muszkatołową i pieprzem.
  4. Piekarnik nagrzewamy do około 200 stopni. Wkładamy blaszkę z ciastem francuskim na kilka minut, do czasu aż brzegi zaczną nieco rosnąć.
  5. Wyciągamy, posypujemy mozzarellą i ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy do czasu aż brzegi oraz ser ładnie się zarumienią.

tarta-z-bobem-dobra_-800_x_600-

Jeden komentarz

Odpowiedz