bułki 2_(800_x_600) nowe

Bułki drożdżowe nadziewane kabaczkiem

  • 75 minut
  • 18 składników
100%
  • Nakryć 8 bułek
  • Przygotowanie 45 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • mąka pszenna 300g + do podsypania
  • letnie mleko 100ml + do smarowania
  • letnia przegotowana woda 100ml
  • drożdże instant 7g (opakowanie)
  • jajka 2 sztuki
  • olej 1 łyżka + do smażenia
  • sól 1 łyżeczka + do smaku
  • sezam do posypania
  • kabaczek 1/2 dużego
  • ostra papryczka 1/2 małej sztuki
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 2 ząbki
  • mozzarella 1 kulka
  • curry 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
  • mielony kmin rzymski do smaku
  • koncenrat pomidorowy 1 łyżka
Zapraszam na kolejną propozycję dania, które można zabrać ze sobą do pracy. Tym razem bułki… niby zwyczajne – ale uwierzcie – własnoręcznie zrobione smakują o niebo lepiej niż zwykłe kupione w sklepie. Ponadto to Wy zdecydujecie co znajdzie się w środku. U mnie pojawił się kabaczek z curry, kurkumą, chili, kminem rzymskim i mozzarellą. U Was mogą to być pieczarki, ser, wędlina, kurczak? Co tylko chcecie! Robicie wieczorem, a następnego dnia w pracy z satysfakcją patrzycie na współpracowników, którzy z zazdrością patrzą na Wasze buły ;) Z podanych składników wychodzi około 8 bułek.

  1. Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy drożdże. Mieszamy. Następnie dolewamy letnie mleko i wodę, solimy, dodajemy jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, podsypujemy mąką.  Wyrabiamy do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego wałek. Wałek dzielimy (tniemy nożem) na około 8 równych części. Każdą z części spłaszczamy i formujemy placek. Można pomóc sobie wałkiem.
  3. Kabaczek trzemy na tarce o dużych oczkach.
  4. Cebulę, czosnek i ostre papryczki drobno siekamy. Wszystko smażymy aż zmięknie. Doprawiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Można dodać koncentrat pomidorowy jeśli chcemy, aby farsz był bardziej zwarty. Do zimnego farszu dodajemy podartą na kawałki mozzarellę i mieszamy.
  5. Na każdy z przygotowanych placków nakładamy farsz, składamy jak pieroga, zlepiamy brzegi. Formujemy bułkę i łączeniem do dołu układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Zachowajmy  spore odstępy między bułkami (sporo rosną).
  6. Każdą bułkę smarujemy mieszaniną roztrzepanego jajka i mleka. Ponadto posypujemy odrobiną sezamu.
  7. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 20/25 minut – do ładnego zrumienienia.

    bułki 2_(800_x_600)

Komentarzy: 4

  1. Pingback: 10 rad, które ułatwią przygotowanie posiłków do szkoły - Co Pysznego?Co Pysznego?

Odpowiedz