Składniki
- ciasto francuskie 1 płat
- śmietana 22% 1 łyżka
- ostra musztarda np. dijon 1 łyżka
- łosoś wędzony na gorąco 1 opakowanie
- papryka czerwona 1/2 sztuki
- ugotowany i obrany bób 2 szklanki
- ser lazur kawałek do smaku
- mozzarella do posypania
- świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
Uściślając – francuska tarta z bobem, wędzonym łososiem oraz grillowaną papryką i serem lazur. Wszystko przyprawione świeżo mieloną gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. To chyba niestety już ostatni świeży bób w tym sezonie. Jestem jednak usatysfakcjonowana i chętnie sięgnę jesienią po puszkowany lub mrożony.
- Paprykę kroimy na paski i grillujemy kilka minut na patelni grillowej na małej ilości oleju.
- Ciasto układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Mieszamy śmietanę z musztardą i rozsmarowujemy na cieście. Na to układamy podzielonego na małe części łososia, grillowaną paprykę, bób i ser lazur. Oprószamy wszystko gałką muszkatołową i pieprzem.
- Piekarnik nagrzewamy do około 200 stopni. Wkładamy blaszkę z ciastem francuskim na kilka minut, do czasu aż brzegi zaczną nieco rosnąć.
- Wyciągamy, posypujemy mozzarellą i ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy do czasu aż brzegi oraz ser ładnie się zarumienią.

kochana, dzięki tobie zakochałam się w Tarcie :D
i widzę, że miłość nie ma końca :D