Mule w białym winie z pomidorami i papryką

  • 15 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • świeże mule 1 kg
  • cebula 1 duża
  • czerwona papryka 1 duża
  • świeża ostra papryczka 1 sztuka
  • czosnek 4 ząbki
  • pomidory malinowe 4 duże
  • białe półwytrawne lub wytrawne wino 1 szklanka
  • masło 1 duża łyżka
  • olej odrobina
  • świeży tymianek kilka gałązek
  • sól do smaku
  • bagietka do podania

Czasami wydaje mi się, że muszę mieć jakieś południowe korzenie. Makarony, oliwy, owoce morza, cienka pizza – to moje comfort food. Odkąd mule stały się bardziej dostępne w sklepach są częstym gościem na naszym stole. Uwielbiam świeżą bagietkę, którą bez końca można maczać w sosie z wina i pomidorów. Do tego aromat morza zamknięty w małych muszlach muli. Rozpływam się na samo wspomnienie!


  1. Cebule i paprykę pokrój w kostkę, czosnek i ostrą papryczkę w plasterki.W dużym garnku rozgrzej masło z odrobiną oleju.
  2. Wrzuć warzywa niech się smażą na małym ogniu aż zaczną nieco mięknąć.
  3. W międzyczasie sparz pomidory (zalej wrzątkiem i odstaw na 2 minuty, po tym czasie odlej gorącą wodę  i przelej pomidory zimną). Obierz ze skóry i pokrój je w sporą kostkę.
  4. Do smażących się warzyw dodaj pomidory i trochę soli. Duś jeszcze kilka minut aby nieco się rozpadły. Teraz dodaj wino oraz mule i podkręć  gaz, aby sos zaczął wrzeć i aby wino trochę odparowało. Gotuj około 5 minut.
  5. Na końcu wszystko posyp świeżym tymiankiem. Mule powinny się otworzyć i ukazać swoje piękne środki. Te które się nie otworzą wywalamy. Jemy na gorąco z dodatkiem chrupiącej bagietki!

 

mule

Brak komentarzy

Odpowiedz