Składniki
- świeże mule 1 kg
- cebula 1 duża
- czerwona papryka 1 duża
- świeża ostra papryczka 1 sztuka
- czosnek 4 ząbki
- pomidory malinowe 4 duże
- białe półwytrawne lub wytrawne wino 1 szklanka
- masło 1 duża łyżka
- olej odrobina
- świeży tymianek kilka gałązek
- sól do smaku
- bagietka do podania
Czasami wydaje mi się, że muszę mieć jakieś południowe korzenie. Makarony, oliwy, owoce morza, cienka pizza – to moje comfort food. Odkąd mule stały się bardziej dostępne w sklepach są częstym gościem na naszym stole. Uwielbiam świeżą bagietkę, którą bez końca można maczać w sosie z wina i pomidorów. Do tego aromat morza zamknięty w małych muszlach muli. Rozpływam się na samo wspomnienie!
- Cebule i paprykę pokrój w kostkę, czosnek i ostrą papryczkę w plasterki.W dużym garnku rozgrzej masło z odrobiną oleju.
- Wrzuć warzywa niech się smażą na małym ogniu aż zaczną nieco mięknąć.
- W międzyczasie sparz pomidory (zalej wrzątkiem i odstaw na 2 minuty, po tym czasie odlej gorącą wodę i przelej pomidory zimną). Obierz ze skóry i pokrój je w sporą kostkę.
- Do smażących się warzyw dodaj pomidory i trochę soli. Duś jeszcze kilka minut aby nieco się rozpadły. Teraz dodaj wino oraz mule i podkręć gaz, aby sos zaczął wrzeć i aby wino trochę odparowało. Gotuj około 5 minut.
- Na końcu wszystko posyp świeżym tymiankiem. Mule powinny się otworzyć i ukazać swoje piękne środki. Te które się nie otworzą wywalamy. Jemy na gorąco z dodatkiem chrupiącej bagietki!
Brak komentarzy