CORN CHOWDER nowe

Chowder kukurydziany

  • 35 minut
  • 22 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 20 min
  • Course

Składniki

  • cebula 1 mała
  • czosnek 2 ząbki
  • marchewka 1 średnia
  • seler naciowy 3 łodygi
  • ziemniaki 2 średnie
  • papryka czerwona 1/2 małej sztuki
  • zielona papryka 1/2 małej sztuki
  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • bulion warzywny około 1,5l
  • mleko 1 szklanka
  • śmietana 30% 1/2 szklanki
  • słodka papryka w proszku do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • tymianek szczypta
  • natka pietruszki do posypania
  • liście laurowe 2 sztuki
  • oliwa do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • żółty ser tarty (opcjonalnie) do posypania
Jeśli znudziły się Wam klasyczne zupy, warto sięgnąć po ten chowder. Z definicji, to przede wszystkim zupa na bazie ryby i owoców morza/małży tzw. clam chowder. Są jednak różne odmiany, tak jak ta wersja wegetariańska z samymi warzywami z kukurydzianą podstawą. Świetnie smakuje posypana serem oraz z dodatkiem chrupiących nachos.

  1. Cebulę szatkujemy na bardzo drobną kostkę, czosnek kroimy w cienkie plasterki, marchewkę w kostkę, a obrany seler naciowy w plasterki. Ziemniaki, paprykę: czerwoną i zieloną również tniemy w drobną kostkę .
  2. W garnku o grubym dnie, w tym samym w którym będziemy robili zupę rozgrzewamy odrobinę masła i oliwy. Warzywa (oprócz kukurydzy) wrzucamy do garnka i smażymy kilka minut.
  3. Dorzucamy do garnka liście laurowe, zalewamy warzywa ciepłym bulionem i gotujemy aż zmiękną na małym ogniu. Gdy warzywa zmiękną, dorzucamy kukurydzę.
  4. Mleko mieszamy ze śmietaną i wlewamy powoli do zupy ciągle mieszając.
  5. Doprawiamy, solą, pieprzem, tymiankiem, słodką papryką i gałką muszkatołową. Gotujemy jeszcze kilka minut.
  6. Zupę posypujemy natką pietruszki, ewentualnie posypujemy odrobiną tartego sera, lub podajemy z nachos.CORN CHOWDER

Jeden komentarz

Odpowiedz KOLOR owanka Anuluj