Pasta z pieczonych papryk, fety i kaszy kuskus

  • 40 minut
  • 13 składników
83%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • papryki 3 małe sztuki
  • czosnek 2 duże ząbki
  • ser feta lub sałatkowy w typie fety około 80g
  • kasza kuskus 1/2 szklanki
  • oliwa z oliwek odrobina
  • ostra suszona papryczka 1 mała
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • sos sojowy 1-2 łyżeczki
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • słodka papryka w proszku 2 łyżeczki
  • papryka wędzona w proszku 1/2 łyżeczki

Dziś zapraszam Was na pastę kanapkową… choć muszę przyznać, że świetnie sprawdzi się też jako sos do makaronu. Poważnie! Przetestowałam! Miałam w lodówce nieco spaghetti, które zostało z poprzedniego obiadu. W akcie desperacji (ponieważ lał deszcz i  wychodzenie z domu było ostatnią opcją, którą brałam pod uwagę) pomieszałam makaron z pastą, dodałam odrobinę wody i całość podgrzałam. Palce lizać! Na co dzień jednak używam jej do pieczywa. Jeśli nie przepadacie za papryką to może do gustu przypadnie Wam pasta z fasoli?


  1. Zacznij od upieczenia papryk. Umyj je, przekrój na pół, pozbądź się gniazd nasiennych i posmaruj je z dwóch stron oliwą. Umieść je na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wraz z nieobranym czosnkiem. Piecz około 30-40 minut w temperaturze około 200 stopni. Papryki są dobre, gdy mocno zmiękną a skórka nieco się przypiecze.  Jeszcze ciepłe włóż do garnka i przykryj przykrywką. Odstaw na około 15 minut. Co jakiś czas potrząsaj garnkiem. Możesz też papryki umieścić w worku strunowym. Wszystko po to, aby skóra łatwiej odeszła. Wyciągnij je i obierz ze skóry.
  2. Do blendera wrzuć obraną paprykę, ser feta lub sałatkowy w typie fety pokrojony w kostkę oraz wyciśnij upieczony czosnek.
  3. W międzyczasie kuskus zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 5 minut. Miękką kaszę dorzuć do blendera. Dodaj przyprawy oraz natkę pietruszki. Miksuj i smakuj. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw.
  4. Pastę przechowuj w słoiczku w lodówce prze kilka dni.

 

pasta z pieczonej papryki

Brak komentarzy

Odpowiedz