Składniki
- kasza jaglana 1/2 szklanki
- gorzkie kakao 1/2 szklanki
- jajka 3
- olej 50ml
- śmietana 30% 1/2 szklanki
- cukier 1 szklanka
- cukier wanilinowy 1 opakowanie
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Macie ochotę na czekoladowe ciasto? To świetnie! Mam dla Was zdrowszą propozycję klasycznego brownie. Zamiast mąki podstawą ciasta jest kasza jaglana. Ciasto jest aromatyczne i wilgotne. Nie da się go nie lubić. Można dodać do niego np. ulubionych orzechów. W moim brownie jest garść orzechów laskowych. Świetnie jednak sprawdzą się też pecany lub migdały.
- Pół szklanki kaszy jaglanej gotujemy w szklance osolonego wrzątku przez około 15 minut.
- Ugotowaną kaszę studzimy i miksujemy wraz z kakao, jajkami, olejem, śmietaną, cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Miksujemy całość chwilę, aby składniki się połączyły.Ciasto będzie dosyć rzadkie.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia (ja używałam foremki silikonowej, zatem nie użyłam papieru). Wlewamy masę do formy. Opcjonalnie na wierzchu układamy orzechy.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika.
- Gdy ciasto jest gotowe, studzimy i wyciągamy z foremki.
wygląda bardzo apetycznie!
Dzięki :)
ale bombowa foremka! <3
Rossmann za 5 zł :)