Brownie jaglane

  • 75 minut
  • 8 składników
100%
  • Nakryć 8
  • Przygotowanie 25 min
  • Gotowanie 50 min

Składniki

  • kasza jaglana 1/2 szklanki
  • gorzkie kakao 1/2 szklanki
  • jajka 3
  • olej 50ml
  • śmietana 30% 1/2 szklanki
  • cukier 1 szklanka
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
 Macie ochotę na czekoladowe ciasto? To świetnie! Mam dla Was zdrowszą propozycję klasycznego brownie. Zamiast mąki podstawą ciasta jest kasza jaglana. Ciasto jest aromatyczne i wilgotne. Nie da się go nie lubić. Można dodać do niego np. ulubionych orzechów. W moim brownie jest garść orzechów laskowych. Świetnie jednak sprawdzą się też pecany lub migdały.

 

  1. Pół szklanki kaszy jaglanej gotujemy w szklance osolonego wrzątku przez około 15 minut.
  2. Ugotowaną kaszę studzimy i miksujemy wraz z  kakao, jajkami, olejem, śmietaną, cukrem i proszkiem do pieczenia.
  3. Miksujemy całość chwilę, aby składniki się połączyły.Ciasto będzie dosyć rzadkie.
  4. Formę wykładamy papierem do pieczenia (ja używałam foremki silikonowej, zatem nie użyłam papieru). Wlewamy masę do formy. Opcjonalnie na wierzchu układamy orzechy.
  5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika.
  6. Gdy ciasto jest gotowe, studzimy i wyciągamy z foremki.

brownie jaglane

komentarze 4

Odpowiedz Karolina Anuluj