tofuburger

Wegańskie burgery z tofu

  • 15 minut
  • 12 składników
89%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • tofu naturalne 200g (1 kostka)
  • bułka tarta około 1/2 szklanki
  • sezam 1 łyżka
  • sos sojowy 3 łyżki
  • słodka papryka wędzona 1 łyżeczka
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • płatki drożdżowe (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • ostra musztarda 2 łyżeczki
  • suszony lubczyk 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej odrobina do smażenia

Po kilku latach rozłąki, wróciłam do zapomnianego przeze mnie tofu. Zakochałam się w nim na nowo i mogłabym je jeść codziennie. Robię z niego cudowne klopsiki do spaghetti oraz dodaję je do chińszczyzny. Robię też burgery z tofu, takie jak te. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego wegańskie. Jajko zupełnie nie jest tu potrzebne. Świetnie trzymają się bez niego.

Z dodatkiem sałaty, świeżych warzyw, sosem czosnkowym i serem wędzonym ten burger tworzy wspaniałą całość. Tak przynajmniej twierdzi zjadacz moich potraw ;) Spróbujcie koniecznie jeśli jesteście fanami bezmięsnych burgerów. Być może do gustu przypadną Wam również burgery z bobu lub burgery z kaszy jaglanej i buraczków.


  1. Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do blendera. Dodaj sos sojowy, wędzoną i ostrą paprykę, musztardę, płatki drożdżowe (jeśli używasz), lubczyk, sól i pieprz. Całość zmiksuj na jednolita masę. Możesz też to zrobić blenderem ręcznym.
  2. Do masy dodaj bułkę tartą i sezam. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa zbyt mocno klei się, dodaj jeszcze trochę bułki. Posmakuj i jeśli jest taka potrzeba jeszcze dopraw.
  3. Formuj burgery i smaż chwilę z dwóch stron. Podawaj w bułce z dodatkami.

 

tofuburgerrr

Jeden komentarz

Odpowiedz