Składniki
- tofu naturalne 200g (1 kostka)
- bułka tarta około 1/2 szklanki
- sezam 1 łyżka
- sos sojowy 3 łyżki
- słodka papryka wędzona 1 łyżeczka
- ostra papryka 1/2 łyżeczki
- płatki drożdżowe (opcjonalnie) 1 łyżeczka
- ostra musztarda 2 łyżeczki
- suszony lubczyk 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- olej odrobina do smażenia
Po kilku latach rozłąki, wróciłam do zapomnianego przeze mnie tofu. Zakochałam się w nim na nowo i mogłabym je jeść codziennie. Robię z niego cudowne klopsiki do spaghetti oraz dodaję je do chińszczyzny. Robię też burgery z tofu, takie jak te. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego wegańskie. Jajko zupełnie nie jest tu potrzebne. Świetnie trzymają się bez niego.
Z dodatkiem sałaty, świeżych warzyw, sosem czosnkowym i serem wędzonym ten burger tworzy wspaniałą całość. Tak przynajmniej twierdzi zjadacz moich potraw ;) Spróbujcie koniecznie jeśli jesteście fanami bezmięsnych burgerów. Być może do gustu przypadną Wam również burgery z bobu lub burgery z kaszy jaglanej i buraczków.
- Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do blendera. Dodaj sos sojowy, wędzoną i ostrą paprykę, musztardę, płatki drożdżowe (jeśli używasz), lubczyk, sól i pieprz. Całość zmiksuj na jednolita masę. Możesz też to zrobić blenderem ręcznym.
- Do masy dodaj bułkę tartą i sezam. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa zbyt mocno klei się, dodaj jeszcze trochę bułki. Posmakuj i jeśli jest taka potrzeba jeszcze dopraw.
- Formuj burgery i smaż chwilę z dwóch stron. Podawaj w bułce z dodatkami.
Super, mialam pytanie a tu odrazu odpowiedz. Jestem uzalezniona od tej strony!!! Dziekuje
Czy można zastąpić czyms bułkę tartą i paprykę wędzona?