Składniki
- cebule 4 duże
- masło około 2 łyżki do smażenia
- olej około 1 łyżki do smażenia
- bulion warzywny około 1,5 l
- białe wytrawne wino około 1/4 szklanki
- tymianek około 2 łyżeczki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- śmietana odrobina do zabielenia
- grzanki z serem jako dodatek do podania
Klasyczna zupa cebulowa nie jest zbyt częstą potrawą na moim stole. Wolimy krem cebulowy. Czasami jednak warto coś zmienić i powrócić do klasycznych receptur. Sekret udanej zupy tkwi w długim i powolnym smażeniu cebuli. W ten sposób wydobywamy jej słodkość. Dodatek wina białego wprowadzi nieco kwaśności. Dodatek tymianku przeniesie nas do Francji ;) Oczywiście do zupy podajemy grzanki z serem!
- Cebule obierzcie i potnijcie w cienkie piórka.
- W garnku w którym będziecie robili zupę rozpuście masło i olej. Na małym ogniu smażcie cebulę około 20-30 minut często mieszając.
- Po tym czasie dodajcie do niej wino i tymianek. Gotujcie kilka minut aż wino odparuje. Cebula powinna być bardzo miękka, złota, ale nie przypalona.
- Następnie dodajcie do cebuli ciepły bulion i gotujcie jeszcze kilka minut. Doprawcie zupę solą i pieprzem. Na końcu zabielcie ją odrobiną śmietany. Jeśli dbacie o linie możecie ten krok pominąć. Smacznego! :)

Brak komentarzy