Składniki
- czerwona naturalna soczewica 1/2 szklanki
- ryż czarny 3/4 szklanki
- cebula 1 średnia sztuka
- bułka tarta 1/2 szklanki
- mleko 1/4 szklanki
- sos sojowy 2 łyżki
- zmielone ziele angielskie 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Pokażcie mi choć jedną osobę która nie lubi Ikei! No dobra, może trochę przesadziłam i są jednak ludzie, którzy nie do końca wyznają kult szwedzkiego mebla dla mas. Ja jednak przyznaję, że Ikeę bardzo lubię i gdy tylko pojawia się okazja, ochoczo biegnę, aby wydawać miliony monet na rzeczy mniej lub bardziej potrzebne w moim domu.
Gdy już obładowana niebieskimi siatami skończę mój rajd po każdym zakamarku bajecznych ekspozycji, to podobnie jak 99% społeczeństwa nie jestem w stanie odmówić sobie szwedzkich klopsów. Wszak żadne inne nie smakują tak zadziwiająco zwyczajnie, a jednocześnie wyjątkowo. Proste dodatki i ikeowe comfort food gotowe!
Klopsy które Wam proponuję są wegetariańskie, ale wyglądem przypominają bardziej te mięsne. Wszystko za sprawą czarnego ryżu i naturalnej czerwonej soczewicy (nie mylić z soczewicą czerwoną; połówkami). Aby zrobić z nich wersję wegańską – wystarczy, że mleko krowie zamienicie na roślinne. Oryginalne wegańskie GRÖNSAKSBULLAR mają w składzie ciecierzycę, groszek, marchewkę i jarmuż. Szwedzkie klopsiki świetnie smakują w towarzystwie ziemniaczanego puree i żurawiny. Fantastyczne będą tu również pieczone ziemniaki. Podajcie je tak, jak lubicie najbardziej.
Nadmiar kulek możecie ostudzić, poporcjować i zamrozić. Gdy najdzie Was na nie ochota, rozmrażacie, odgrzewacie (świetnie sprawdzi się piekarnik) i zjadacie.
Jeśli szwedzkie klopsiki Was nie przekonują, to może wybierzecie dla siebie coś innego spośród moich przepisów?
- Zacznijcie od ugotowania ryżu i soczewicy. To zajmie najwięcej czasu, ponieważ zarówno jedno i drugie gotuje się około 30-45 minut. Jeśli ryż lub soczewica nie wchłonęły całej wody, a są już miękkie – odcedź je. Nadmiar wody nie jest nam potrzebny. Odłóż do ostudzenia, ale nie zupełnie.
- Jeszcze letni ryż i soczewicę połącz z bardzo drobno posiekaną cebulą, bułką tartą, mlekiem, sosem sojowym, zmielonym zielem angielskim (można zmielić w młynku do kawy) oraz solą i pieprzem. Zagnieć wszystko dłonią. Za pomocą ręcznego blendera delikatnie zmiel masę na klopsy. Wystarczy kilka ruchów blenderem. Ponownie zagnieć ręcznie i spróbuj czy nie trzeba dodać jakichś przypraw.
- Wilgotnymi dłońmi formuj małe klopsiki. Gdyby masa zbyt mocno się rozpadała – dodaj jeszcze odrobinę bułki tartej.
- Smaż klopsy partiami na dużej patelni z dobrze rozgrzanym olejem. Delikatnie potrząsaj patelnią, aby równomiernie się rumieniły.
- Smacznego!
Brak komentarzy