Składniki
- mąka 1 i 1/3 szklanki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier 3 łyżki
- ser ricotta 250g
- jajka 2 sztuki
- olej 2 łyżki + do smażenia
- mleko około 1/2 szklanki
- banany 2 sztuki
- sól do smaku
Ogólnie rzecz biorąc nie przepadam za słodkimi śniadaniami. Bywają czasem jednak takie dni, że „człowiek musi, inaczej się udusi”. ;) Placki z ricotty z bananami wtedy jak najbardziej będą słusznym wyborem. Są świetne zarówno na ciepło jak i na zimno. Bardzo puszyste i delikatne. U mnie były podane z odrobiną kwaśnej śmietany. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również płynny miód, syrop klonowy, sos karmelowy, czy zwyczajny cukier puder z dodatkiem cynamonu. Kto co lubi . Myślę, że latem zamiast bananów świetnie sprawdzą się tu truskawki.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier oraz sól.
- W drugiej misce umieszczamy ricottę, jajka oraz olej. Miksujemy całość na jednolitą masę.
- Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i dalej miksujemy. Masa będzie bardzo gęsta, wówczas dodajemy do niej mleko i jeszcze chwilę miksujemy. Finalnie ciasto na placki jest konsystencji bardzo gęstej śmietany.
- Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Nakładamy łyżką placki, spłaszczamy nieco i smażymy około 2 minuty do zrumienienia.
- W czasie gdy placki smażą się i nieco rosną wcisnąć w każdego 2 plasterki banana. Przewrócić placki na drugą stronę i dalej smażyć na średnim lub małym ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Mniam ;D
wyglądają przepysznie ;)
Smacznego:) lubię takie placuszki.
Pozdrawiam:)
Pingback: 10 rad, które ułatwią przygotowanie posiłków do szkoły - Co Pysznego?Co Pysznego?